Slægterne fra Lønne & Orten



Billede
Jens Mathiasen og Maren (Lauritzdatter




Mand Jens MATHIASEN

                    Født: 1699 - Dyreby
                     Dåb: 26 Mar. 1699 - Henne Kirke
                     Død: 
                Begravet: 14 Okt. 1781 - Henne Kirkegaard


                     Far: Mathias JENSEN
                     Mor: Dorethe VESTER


                Ægteskab: 



Kvinde Maren (LAURITZDATTER

                    Født: 1754 - Henne
                     Dåb: 
                     Død: 30 Maj 1782 - Henne
                Begravet: 


Børn
1 M Lauge JENSEN

                    Født: 1746 - Vestergaadr, Dyreby
                     Dåb: 27 Nov. 1746 - Henne Kirke
                     Død: 6 Jan. 1844 - Dyreby
                Begravet: 
       Ægtefælle/partner: Mette Kirstine CHRISTENSDATTER (1756-1847)
                  Ægtesk: 19 Nov. 1778 - Henne Kirke



Notater: Mand - Jens Mathiasen

Jens Mathiasen er født i Dyreby og døbt i Henne Kirke den
26-3.1699- Død i Vestergaard i Dyreby 32 år og 7 måneder gammel, og begravet i Henne den 14.10.1781.

— Han overtog Vestergaard i Dyreby efter sin far, og nævnes så sent som i 1773, som fæster af denne under Søvig Gods, hartkorn: 2-1-0-1. I jordebogen læser man videre: 11 . . . er og tillagt
noget Eiendom, fra saavel Loklint Stædet i Dyrebye, som bemeldte øde steder i Lønne". Hans ligningsmæssige hartkorn var sat op til 2-4-0- 0, så gården må have været drevet godt. Han afstod gården til sin søn Lauge Jensen (note— 11) . Navnet på hans første kone kender vi ikke med sikkerhed, men hans ældste datter af andet
ægteskab hedder "Bodil" (født ca.1742), sikkert opkaldt efter den afdøde (note— 53).

Gift 2.gang med:
(33) Maren (Lauritzdatter) der ses nævnt ved en dåb i Henne KB 1754 (pag. 132a nr.13) og 17.6.1770 (pag. 16a n r .11). —
Men hvem hun ellers var, ved vi ikke meget om, dog formodes det, at hun er den "Maren Lauritzdatter af Dyrebye, som begravedes i Henne 30.5.1782, 75 Aar" (note-53). Hendes far kunne være en søn af den Christen Laugesen der var fæster af £ gård i Houstrup 1609-49 (note— 54). Han ses ved flere lejligheder i Kjærgaard Birks
Tingbøger bl.a. 22.6.1649. Men hun kan også være af Laugesenslæg ten fra Søhuse i Aal Sogn eller fra Rot tarp i Outrup Sogn. — Ved sønnen Jens* dåb 16.3.1751 ses denne båret af Mathias Jensens kone i Skyhede, Outrup Sogn. Det kan ikke afvises, at denne Mathias Jensen kan være en søn herfra!

Kilde: Slægtsbog for snedker i Gammeltoft, Henne sogn. Niels Christensen gift 1877 med Karen Marie Jensen. Lokalhistorisk Værksted, Aal.

Billede

Lars Jensen (Odderskjær) og Karen Jacobsen




Mand Lars Jensen (ODDERSKJÆR)

                    Født: 20 Mar. 1840 - Borris
                     Dåb: 
                     Død: 19 Okt. 1932 - Sdr. Felding
                Begravet: 
                Ægteskab: 20 Mar. 1860 - Borris



Kvinde Karen JACOBSEN

                    Født: 11 Dec. 1840 - Borris
                     Dåb: 
                     Død: 27 Maj 1924 - Sdr. Felding
                Begravet: 


                     Far: Jacob KNUDSEN (1796-1870)
                     Mor: Maren Vistisdatter RAHBEK (1801-1874)




Børn
1 K Maren Sønderby JENSEN (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 



2 K Mariane JENSEN (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 



3 K Ane Marie JENSEN (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 



4 M Jens anton JENSEN (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 



5 K Hansine JENSEN (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 



6 M Jens Christian JENSEN (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 



7 M Jacob JENSEN (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 



8 K Kirsten Meldgaard JENSEN

                    Født: 5 Feb. 1864 - Sdr. Felding
                     Dåb: 
                     Død: 1955 - De Gamles Hjem, Skjern
                Begravet: 
       Ægtefælle/partner: Mads HANSEN (1860-1932)
                  Ægtesk: Nov. 1910


9 K Birgitte Margrethe JENSEN

                    Født: 19 Dec. 1887
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 



10 M Lars Carl JENSEN (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 



11 K Margrethe JENSEN (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 




Notater: Mand - Lars Jensen (Odderskjær)

Da Lars Odderskjær den 2o. marts 1930 fyldte 9o år, aflagte museumsforstander H.P.Hansen ham et besøg, som han skildrer i "Herning Folkeblad":
"Torsdag den 2o. marts fylder veteran og dannebrogsmand Lars Odderskjær i Overby, Sønder Felding, 9o år, og i den anledning aflagde jeg ham forleden et besøg.

Han bor nu i et aftægtshus ved siden af sin søn, Anton Jensen, og da jeg kom ind til ham, havde han som de fleste gamle meget travlt. Lars sad O bond lø'f" - lavede "klynlø'f" - og det var både et pænt og godt arbejde, han præsterede.

Da hørelsen ikke var god, måtte han standse arbejdet for at besvare mine mange spørgsmål - han lagde forresten ikke skjul på, at han fandt, at jeg var meget nysgerrig! Nu og da slog "æ håw.kom'els" fejl; men jeg fik dog en hel del pillet ud af manden.

Lars er født i Odderskjær i Borris, og derfra har han sit kendingsnavn. Hans fader hed Jens Christian Larsen og hans moder Mariane. Faderen var fra Døvling, og han friede sig nok ind i Odderskjær - hvad Lars dog ikke fortalte.

Jens Christian Odderskjær, som han blev kaldt, var en dygtig mand, og han var vel den første her på egnen, der slog ind på engvandingen, hvorfor han da også fik Det kgl. Landhusholdningsselskabs store sølvbæger. Men også på anden måde var han en driftig mand. Han anlagde en stampemølle, hvor folk fra Midtjylland fik deres vadmel stampet, og han havde en vandmølle, hvor folk fik lavet gryn og malet. Besætningen i Odderskjær var på den tid 6 køer, 60 får og et par heste.

Da Lars var 6-7 år gammel, døde faderen, og så kom sønnerne til at stå for styret. Vi var "ves åt' søskend" siger den gamle. Lars var den yngste, og han var 14 år yngre end sin yngste bror. Moderen har forresten fortalt, at faderen fik.en "søllehier", da han anlagde stampeværket; så det var vel derfor han døde.

Lars blev tidlig møllersvend, og han stampede mange læs vadmel. I førstningen havde de trætruge, men de raadnede snart op, og så fik man fat på et par store sten fra Tarp i Sønder Felding, og af disse huggede Hartvig Elkjær et par udmærkede truge, der hverken "ku rødn hæ jer' blyw gjæsten!.

Stampen gik fra marts i 2-3 måneder både dag og nat, i hver trug var der to trækøller, der dreves op og ned ved vandkraft· og i den tid man stampede blev der stadig fyret under en stor kedel, thi tøjet skulle ligge i varmt vand under stampningen.

Det er vanskeligt at danne sig et billede af arbejdets omfang, når man ingen regnskabsbøger har; men Lars fortalte, at der hver 3 ugers dag gik vogn til Skjern, Tarm og Oddum efter tøj, og at der kom tøj rundt om fra Omme, Skarrild, Arnborg Herning, o.s.v. Skulle tøjet farves og presses, blev det kørt fra Odderskjær til Vejle. Det var broderen Jens Odderskjær der tog sig af denne side af virksomheden, og han købte smør op, som han solgte i Fredericia.

Tøjet kunne behandles på forskellig måde, Helstampe tog godt et halvt døgn, mener Lars, mens halvstampe og skyllestampe tog mindre tid. "Skøl.stamp wa snar mæst for o fo æ skit å", siger den gamle fortæller. Prisen for helstampe var vist nok l½ skilling pr. alen.
Men tiderne forandrede sig. Folk holdt op med. "0 gy vøw" - de købte i stedet for og så gik det tilbage i Oddeskjær. Engang blev fornævnte, store sølvbæger endog "skrøvn" som løn til karlen og den senere ejer Jens Christian Odderskjær "wa fli. er gång u. å et" - men kom atter "te krøldt".

På mange punkter, hvor jeg søgte oplysninger om ældre tiders forhold, slog hukommelsen klik. Brændevinsbrændingen huskede han ikke noget til, men han mindedes engang, han var nede i Lundsgård i Borris "o ståj" (lege), og da fandt børnene et
sæt brændevinstøj.

Da han var en halv snes år, skulle han en dag passe fårene.
"de wa snast anden pindsdaw", thi hyrdedrengen havde fri. Da blev det et så vældigt uvejr, at fårene maatte ty ind i stenkister (broer), vor de stod og frøs. De mest medtagne blev kørt hjem, og sa dækkede man a.em til med maag i æ fo sti", for at de skulle få varmen, men mange døde.

Før Lars blev konfirmeret, så han engang på Borris marked. Jesus og de tolv apostle. Men det var et slemt syn, de lignede snart ikke mennesker, håret hang ned ad "æ skwaald er o dem - æ frowentimmer di beswimt - men de bløw da aasse fåbøj 'n".

Atten år gammel kom Lars til at tjene i Helgård i Borris hos Jens Peder Jensen, der var gift med Lars's søster, og den dag han fyldte 20 år, blev han gift med Karen Jacobsen fra Sønderby i Borris. Karen der døde 1923 var kun 19 aar, da hun blev gift. Parret kom til at bo i Overby i Sønder Felding, og der var de indtil sønnen 1900 fik ejendommen.

Allerhelst fortæller Lars om 1864. Han havde været gift i fire år, da han måtte "te 'n". Han havde Nr. 237 og lå i Kastellet ved 10 regiments 7. kompagni, og han var med ved Dybbøl, men havde iøvrigt "en sær gryw hæld".

Anden påskedag gik det hårdt til - "vi forliste 4o mand og mange blev mishandlede. Hvad hed jeres kaptajn", spurgte jeg.
"De ka a 't sæj, få di bløw skøt javm 'n te 'n - men vi hå da. en galsind.e jæn, dæ hi Frost", siger den gamle veteran,

Tyskerne begyndte om natten - "en ku ald.er si en bet" -
så kloge var de da - når det var mørkt, "så kun en et 'stu.el o dem!" Vi lå en tre dage på Dybbøl, hvor man ingen søvn kunne få, men så kom vi over til Als for at hvile ud. Granaterne fløj uafbrudt; granatstumper og jord fløj os om ørerne, og mange faldt, mens andre blev lemlæstede.

Da tyskere tog Dybøl, lå Lars's afdeling på Als, og da fjende gik over paa ls, blev samme afdeling indskibet på Frederik en 6ths skib ved KaJnæs. Som et bevis på, hvor haardt, det gik til, fortæller Lars, at der af et enkelt kompagni :"= · blev tre mand tilbage. Tyskernes våben var vore langt overlegne.

En dag Lars Odderskjær stod vagt i Skanse 2, kunne han tydeligt høre, hvorledes tyskerne arbejdede sig frem i jorden .. det lød "som di bcnk 'e o en øl. t øndv .

Så forlader vi krigen.
Lars var i fredens tid en slider. Han arbejdede ved de tre kanaler: Sønder-, Nord- og Helgård-kanalen, så det endnu ses pa hans hænder, der er stærkt krumbøjede; og hjemme tog han godt fat. Flere gange har han fået præmie for sit landbrug og for sin plantning, og jeg tror han endnu kunne tage en præmie for sit Løbbind!

Det kunne være interessant nok at vide, hvor mange efterkommere en så gammel mand har. og jeg råbte derfor: "Hu manne ba 'n fæk I?" Svaret lød: "Å - a hår et' fåt dæm told faa nys - men dæ wa ves træt 'n" ! Af disse lever de ni endnu, En søn der er ugift bor i Minnesota i Amerika, men de øvrige er bosat her hjemme, og de har tilsammen hen imod 60 børn, og så vidt vi ved de unges hjælp kunne regne ud, så har Lars omtrent lige så mange børnebørn. "

Det er jo en kendt sag, at folk i gamle dage blev ladt (åreladt ) to gange om året. Det kunne Lars og Karen dog ikke nøjes med, thi de blev som ældre folk ladt hver måned, og det var Karen, der selv foretog denne operation, både på Lars og på sig selv. Der blev bundet et bånd stramt om overarmen. Armen skulle strækkes ud, og så skulle delinkventen holde godt fast om en "limstang" (kosteskaft) så årene kunne strammes. Når det var i orden, slog Karen hul på åren ved. hjælp af en lille sneppert, de havde. Til sidst var deres arme og ben, hvorpå de også blev åreladt en gang imellem,
så fyldte med ar, så man snart ingen steder kunne slå hul Lærigere ,

Inden jeg tog afsked med Lars, fik Jeg ham fotograferet. 0g så gik han ind og lavede sig en kop kaffe. Det var et besøg, som han nok kunne blive tør i halsen af.

Til lykke med de 9o !
I anledning af Dybbøldagen 1864 'loo-årsdag samledes familien til kransenedlægning på Sønder Felding kirkegård. En af børnebørnene Lars Odderskjær Jensen udtalte ved denne lejlighed følgende mindeord: "Kære bedstefar, tak for din indsats for vort fædreland, Du mistede synet på dit ene øje ved en granatsprængning. Du blev belørnet med darnnebrogskors og hædersgave; du var en hædersmand, reel i al din færd. Alle holdt af dig, ikke mindst vi børn i Lundgård, Vi børnebørn vil med tak mindes dig på loo-årsdagen ved at lægge en krans på din grav. Æret være bedstefars og bedstemors minde! - "

Deputation fra Sønder Omme og omegns forsvarsbrødreforening var også mødt for at hædre den gamle veteran, og bilforhandler Svend Pedersen, Sønder Felding, på foreningens vegne en krans på graven (Våbenbrødreforeningen).

Ved giftermålet overtog Lars Odderskjær den gård i Sønder Felding, hvor Kristian Ørbak bor. De solgte gården i 1890 og købte "Lindgård" i Overby i Sønder Felding. Denne gård overdrog de til sønnen Jens Anton Jensen i 1901, hvorefter Lars Odderskjær og hustru kom på aftægt i en dertil indrettet aftægtsbolig i nærheden.

Efter sin kones død 1924 fik Lars Odderskjær en kærlig pleje hos sin svigerdatter og søn, Jens Anton Jensen.
Lars Odderskjær havde mange interesser. Han og Jesper Vandkaal havde været med til at grave Skjern nordre kanal, og han var til langt op i årene en mester i at anlægge og passe vandingsenge, De sidste år flettede han mange løv-kurve til opbevaring af tørv, og han var en ivrig jæger. Han var ofte på natlige jagtture langs vandløb med hund på jagt efter oddere.

Kilde Slægtsbog over Visti Madsen Rahbek, Borris
Billede

John Hansen og Mette Christensen (Øhlenschlæger




Mand John HANSEN

                    Født: 10 Aug. 1830 - Loft. Grindsted
                     Dåb: 16 Aug. 1830 - Grindsted kirke
                     Død: 27 Apr. 1909 - Vormskjoldsdal, Frederiksnåde
                Begravet: 6 Maj 1909 - Vorbasse kirkegaard


                     Far: Hans Christian PEDERSEN (1800-      )
                     Mor: Bodil Marie CHRISTENSDATTER (1800-      )


                Ægteskab: 29 Dec. 1859 - Vorbasse



Kvinde Mette Christensen (ØHLENSCHLÆGER

                    Født: 29 Maj 1841 - Vormskjoldsdal, Frederiksnåde, Vorbasse
                     Dåb: 4 Jul. 1841 - Vorbasse Kirke
                     Død: 15 Dec. 1897 - Vormskjoldsdal, Frederiksnåde, Vorbasse
                Begravet: 23 Dec. 1897 - Vorbasse kirkegaard


                     Far: Christen Tonnesen ØHLENSCHLÆGER (1797-1861)
                     Mor: Johanne Kirstine NIELSDATTER (1802-1884)




Børn
1 M Hans Kristian HANSEN

                    Født: 4 Apr. 1860 - Vormskjoldsdal
                     Dåb: 
                     Død: 2 Feb. 1941 - Vorbasse
                Begravet: 



2 K Christine HANSEN

                    Født: 27 Jul. 1863 - Vormskjoldsdal
                     Dåb: 
                     Død: 27 Aug. 1936 - Vorbasse
                Begravet: 
       Ægtefælle/partner: Niels Nielsen SKANDERUP (1867-1954)
                  Ægtesk: 3 Jul. 1886 - Vorbasse


3 K Bodil Marie HANSEN 6

                    Født: 9 Jun. 1866 - Vormskjoldsdal, Frederiksnåde
                     Dåb: 22 Jul. 1886 - Vorbasse, Ribe
                     Død: 10 Jan. 1942 - Hovborg, Lindknud, Ribe
                Begravet: 23 Jan. 1942 - Vorbasse Kirkegård
       Ægtefælle/partner: Mikkel PEDERSEN (1867-1911) 6,35
                  Ægtesk: 3 Jul. 1886 - Vorbasse, Ribe


4 M Christen Tonnesen HANSEN

                    Født: 18 Nov. 1874 - Vormskjoldsdal
                     Dåb: 
                     Død: 2 Jan. 1943 - Vorbasse
                Begravet: 




Notater: Mand - John Hansen

Kilde KB Ribe, Grindsted 1829 - 1847 opslag 4 fødte 10. august 1830 John Hansen døbt hjemme den 16. aug. i kirken forældre Hans Chr. Pedersen og hustr. Bodil Marie Christensd. af Loft faddere: Peder Christian Mortens kone af Jerrig Larsd. Hans Jensen Nollund, Hans Peder ? Madvig, Lars Anders Jerrig, Søren Christensen Morten. Vacc. d. 10. juni 1836.

Kilde: dødsfald Ribe Vorbasse 1905-1915 opslag 256. Død 27. April 1909 Vormskjoldsdals Mark, Vorbasse begravet 6. Maj 1909 Vorbasse kirkegaard John hansen aftægtsmand af Vormskjoldsdal Mark, enkemand efter afdøde hustru Mette f. Christensen, født i Loft Grindsted sogn Søn af afd. husmand Hans Christian Pedersen af Loft og afd. hustru Bodil marie Christensdatter. Sidste bopæl Vormskjoldsdalsgaard.


Notater: Kvinde - Mette Christensen (Øhlenschlæger

Kilde: Dødsfald KB Ribe Vorbasse 1892 -1904 opslag 307.
Billede

Søren Sørensen ( Baltzar ) og Anne Olesdatter




Mand Søren Sørensen ( Baltzar ) (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 
                Ægteskab: 



Kvinde Anne OLESDATTER 6

                    Født: 1746 - Klinting
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 


                     Far: Ole Pedersen BJERG (1700-1774) 6
                     Mor: Sidsel HANSDATTER (1703-1781) 6



 Anden ægtefælle/partner: Søren (Baltzar) SØRENSEN

Begivenheder

1. Dåb: 15 Maj 1746, Henne.


Børn

Notater: Kvinde - Anne Olesdatter

1746 - 5 s°ndag efter Paaske blev d°bt Olle Birges datter af Klinting, Nafn. Anne Faddere: Peder Nielsen, Peder S°rensen, Anne Hansdatter, Maren Bieres, Anne Christensd. Pigen Anne Olufsdatter af Klinting blev den 3. juni 1774 gift med ungkarl S°ren S°rensen ( Baltzar) af Houstrup.
Billede

Christen Christensen og Else ?




Mand Christen CHRISTENSEN 6

                    Født:  - Houstrup
                     Dåb: 
                     Død: Før 1706 21
                Begravet: 


                     Far: Christen JØRGENSØN (      -Før 1662) 6
                     Mor: Bodil CHRISTENSDATTER (      -Efter 1662) 6


                Ægteskab: 

Begivenheder

1. Beskæftigelse: Skrædder i Lønne.




Kvinde Else ? 6

                    Født: Omkr 1650 - Houstrup / Lønne
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 


Børn
1 M Niels CHRISTENSEN 6

                    Født: 1675 - Houstrup, Henne Sogn
                     Dåb: 
                     Død: Før 1741 - Lønne
                Begravet: 
       Ægtefælle/partner: Else OLUFSDATTER (1680-Efter 1741) 6
                  Ægtesk: 25 Mar. 1704 - Lønne Kirke

Begivenheder

1. Dåb: 1675.

2. Beskæftigelse: Skrædder i Lønne by.



Notater: Mand - Christen Christensen

var først Skrædder i Houstrup,Henne sogn, senere flyttede han til Lønne by, hvor han ses ved Matriklen 1688. Han ses sidste gang i skattelisterne 1706. Kilde: "Hardsyssel Aarbog 1998, Gert Ravn, Aal" side 104.



Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 22 Jul. 2021 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af borge.sorensen@mail.dk