Slægterne fra Lønne & Orten



Billede
Søren Hansen Sørensen og Elva Marie Andersen




Mand Søren Hansen SØRENSEN 6




                    Født: 22 Maj 1907 - Lønne
                     Dåb: 16 Jun. 1907 - Lønne Kirke
                     Død: 14 Feb. 2001 - Esbjerg
                Begravet: 17 Feb. 2001 - Sædden Kirke, Esbjerg


                     Far: Peder SØRENSEN (1841-1930) 6
                     Mor: Mette Marie JENSEN (1872-1908) 6


                Ægteskab: 22 Apr. 1941 - Varde Kirke

Begivenheder

1. Dåb: 16 Jun. 1907, Lønne.

2. Beskæftigelse: husmand.




Kvinde Elva Marie ANDERSEN 6




                    Født: 27 Aug. 1921 - Orten, Varde landsogn
                     Dåb: 2 Okt. 1921 - Varde Kirke
                     Død: 6 Mar. 2009 - Esbjerg Sygehus
                Begravet: 10 Mar. 2009 - Esbjerg Gravlunden


                     Far: Anders Peder ANDERSEN (1875-1961) 6
                     Mor: Ane Marie JACOBSEN (1879-1937) 6


Begivenheder

1. Dåb: 2 Okt. 1921, Varde Kirke.

2. Beskæftigelse: husmor.


Børn
1 K Meta SØRENSEN (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 
       Ægtefælle/partner: Christen Oluf KRISTENSEN 6
       Ægtefælle/partner: John Juul KNUDSEN (nulevende)


2 M Peder SØRENSEN 6

                    Født: 18 Feb. 1942 - Varde Sygehus
                     Dåb: 19 Feb. 1942 - Amtssygehuset i Varde af pastor Eller.
                     Død: 20 Feb. 1942 - Varde Sygehus
                Begravet: 

Begivenheder

1. Dåb: 19 Feb. 1942, Varde Sygehus.


3 K Margit SØRENSEN 6




                    Født: 14 Maj 1943 - Frisvad, Varde Landsogn
                     Dåb: 6 Jun. 1943 - Varde Kirke
                     Død: 7 Feb. 2021 - Esbjerg
                Begravet: 13 Feb. 2021 - Gjesing kirke, Esbjerg
       Ægtefælle/partner: Ejnar Baden JENSEN (1941-2019) 6
                  Ægtesk: 19 Okt. 1963 - Outrup Kirke

Begivenheder

1. Dåb: 6 Jun. 1943, Varde Kirke.

2. Beskæftigelse: Ergoterapeut.


4 M Erling SØRENSEN 6




                    Født: 20 Jun. 1944 - Frisvad, Varde Landsogn
                     Dåb: 16 Jul. 1944 - Varde Kirke
                     Død: 23 Jan. 1964 - Århus Kommunehospital
                Begravet:  - Varde kirkegaard

Begivenheder

1. Dåb: 16 Jul. 1944, Varde Kirke.


5 M Børge SØRENSEN (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 
       Ægtefælle/partner: Ellinor Kjærside PEDERSEN (nulevende)


6 M Mogens SØRENSEN (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 
       Ægtefælle/partner: Helle CHRISTENSEN (nulevende)


7 M Ejnar SØRENSEN (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 
       Ægtefælle/partner: Dorthe KNUDSEN (nulevende)



Notater: Mand - Søren Hansen Sørensen

Søren blev døbt i Lønne kirke den 16. juni 1907 af sognepræsten. Moderen Mette Marie Jensen bar barnet. Faddere: Pige Hansine Sørensen, Lønnestak, pige Else Marie Kristensen, Sædding, Nr. Nebel sogn, pige Mathine Sørine Kristensen, Dyreby, Henne sogn, ungkarl Thomas Haahr, Hejbøl, ungkarl John Hansen, Lønnehede.

Søren blev konfirmeret i februar måned i Henne kirke af pastor Olsen. Præsten skulle på rejse, derfor allerede i februar måned.
Fra fars mange beretninger:
En dag talte vi om de mange små agre, der hørte til hjemmet i Lønne. Der var " æ vong" det var 2 små stykker, der lå syd for Sigfred og Knud. "æ kjær" et stykke, der lå ved bækken, hvor der blev gravet klyne. " æ bjærg" ved Nr. Nebel vejen - der var 2 stykker jord. " Æ heie" var tidligere uopdyrket jord - blev opdyrket af Jens. Der blev gravet hedetørv. " æ mærsk" Nebel mærsk".

Ella Sørensen. Søren Hansen Sørensen.
Søren H. Sørensen og hustru Ella Sørensen, fortæller om deres slægt, og træk fra deres oplevelser.

Søren H. Sørensen:
Jeg er født på matr.nr.26 a. Lønnehede, den 22 maj 19o7. Mine forældres navne var Mette Marie Jensen og Peder Sørensen. Min far var født den 19. december 1841. Han døde den 16. april 193o. Min fars forældres navne var Mette Nielsdatter og Søren Pedersen. Søren Pedersen blev døbt i Lønne gamle kirke den 22. april 18o4. Min farfars-far Peder Sørensen blev døbt i Lønne kirke den 29. sept. 1776. Han blev gift med Maren Christensdatter den 14. maj 18o5. Peder Sørensens forældres navne var Mette Dinesdatter og Søren Jepsen. Ejendommen har således været i slægtens eje i fem generationer - måske mere. Måske har den i sin tid været fæste til Hennegård, som i fortiden ejede store områder i Lønne sogn, som gik under betegnelsen Hennegårds øde - Min farfar Søren Pedersen var strandfoged og han var økonomisk velstillet. Han byggede ejendommens nuværende stuehus omkring 185o. Han opkøbte mange jordstykker omkring i sognet,og ejendommens jordtilliggende blev derved meget spredt. I deres ægteskab var der fire børn: Niels døde som ganske ung af difteritis. Maren blev gift med Jens Kristensen, matr.nr.6a Dyreby. Anne Marie var ugift hun flyttede med sin søster til Dyreby.
Peder Sørensen. - Min far sejlede en tid på langfart han var også fisker og tilknyttet redningsbåden. Omkring 188o giftede han sig med Else Marie Sørensen hun var datter af gårdejer Søren Hansen, Lønne der ejede gården i Lønnestak, som senere blev flyttet til museet i Sorgenfri. Else Marie havde to søstre, Margrethe og Hansine, som var ugifte. I folkemunde blev de kaldt "de rige Piger". Min far havde svært ved at blive accepteret af sin kones familie. Hendes moder Anna ville end ikke deltage i brylluppet. Dette ægteskab blev kun kort og del var barnløst. Else Marie døde af T.B. den 17. oktober 1885. Inden Else Marie døde, havde de taget en lille forældreløs pige til sig, hun hed Else Marie Kristensen. Efter min kones død, fortæller min far, ville hendes familie have hendes medgift af kister, skaber- og sengeklæder hjem til gården i Lønnestak igen. Så kom min mor ind i Billedet. Hun kom til os som husbestyrerinde og blev senere gift med min far. Mette Marie var da 26 år, og det må haþ været i 1896. De fik en børneflok på fem i de 12 år min mor fik lov at leve.

l. Mathilde Sørine Sørensen, født den 25. april 1898.
2.Else Marie Sørensen, født den 26. november 1899.
3.Signe Johanne Sørensen, født den 19. juni 19ol.
4. Niels Marinus Sørensen, født den 6. april 19o4.
5. Søren Hansen Sørensen, født den 22. maj 19o7.



Søren H. Sørensen: - Der var kun seks tdr.ld til ejendommen derhjemme, men der var 10 udmarker. Samlet var der et stort areal, men en del af jorden var dårlig. Vi havde 7-8 køer + opdræt, 10 får, svin og høns, samt et par jydske heste. Da jeg blev så stor at jeg kunne gøre nytte, da måtte jeg flytte fårene, der stod tøjrede på en mark i nærheden af Lønne kirke. Jeg kunne løbe derhen pa et kvarter. Det skete at et kobbel får havde slået sig løs, de kunne så være snøret sammen med andre får, så det var svært at få dem skildt fra hinanden. Engang var et får bleven kvalt, idet der var konmen en løkke om dets hals. Det var en tung gang for mig, at jeg måtte hjem og melde min far om en sådan ulykke. - Vi levede naturligvis under beskedne kår i mit hjem, men vi manglede aldrig hverken føde eller klæder. Folk indrettede sig efter de givne forhold. Vi børn var lykkelige og tilfredse, vi tænkte aldrig på, at vi manglede noget. I 1916 solgte min far alle sine udmarker, men siden købte han 11 tdr.ld. tilbage for 25 kr pr. tdr. ld. Min far var også altid i stand til at klare sine forpligtelser, hvoraf kreditforeningen var den største gældspost. Min mors forældre boede i et lille hus i nærheden at mil hjem. Efter sin mands død boede mormor alene. Hun hed Johanne, men blev kaldt Hanne. Sammen med min far besøgte jeg mange gange mormor. Hun havde et åbent ildsted, hvorpå hun let kunne varme kaffekanden når der kom gæster. Far og jeg fik ogsa altid en kop kaffe med et stykke kandissukker til. Hendes kaffe var nu langtfra velsmagende. På hjemvejen sagde jeg engang til min far: mormors kaffe smager ikke godt! Min far sagde straks: Det må du ikke sige til nogen!
I vore dage præges tiden af utilfredshed, skønt vi har en levefod som man i tidlgere tider ikke har kendt. Vi kendte ikke til utilfredshed, vi var jo indstillet på,.at enhver skulle klare sig selv. At modtage hjælp fra del offentlige, som blev betegnet som fattighjælp, blev på den tid betragtet som en skam. I vore dage er der megen vold, tyveri og uærlighed. Min far sagde mange gange: Ærlighed varer lægstl At blive beskyldt for uærlighed ville for os have været en stor skam. Som nænt manglede vi aldrig føde og klæder. Vi slagtede julegrisen, i årets løb også et par får. Om efteråret fik vi en stor kasse torsk, de blev saltet ned,og i forårstiden fik vi bakskulder, de blev tørret og lagt ned i halm eller hakkelse. Til vor morgenmad spiste vi som regel ristede bakskulder. Hver uge kom der en vogn med fisk til døren, vi spiste megen fisk, den var billig og en god og nærende spise. Jeg gik i Lønne skole hos lærer Hansen, han var en god mand og en dygtig lærer. Men han var også streng. Vi skulle lære vores lektie. Vi sang morgensang og vor lærer bad fadervor sammen med os. Vi lærte de almindelige skolefag. Vi havde også sangtimer vor lærer var dygtig til at spille violin, og han lærte os at synge flerstemmige sange. På genforeningsdagen, den 15. juni 1920 var der en gudstjeneste i Lønne kirke. Lærer Hansen havde da de to store klasser fra skolen samlet i Lønne kirkes kordør, hvor vi sang. Der var fuldt hus i kirken. Vi lærte hjemme, at vi skulle sige De til vor lærer og præst, og vi skulle tage hatten af for dem, - Jeg gik til konfirmationsforberedelse i Henne præstegård hos pastor Olesen. Jeg blev konfirmeret i Henne kirke i februar måned i 1921. Pastor Olesen skulle rejse, derfor var konfirmationen sa tidligt på året. Pastor Olesen var en flink mand og en levende fortæller. Han evnede at fængsle os med sine fortællinger, så vi huskede hvad han havde sagt. Vi lærte naturligvis også salmer, en hel salme hver gang, men overhøringen gik han let hen over. Efter Olesen kom pastor Albert Sandager. Om vinteren indbød han en gang om måneden de unge fra Henne og Lønne til en sammenkomst i præstegården. Han underholdt os selv med tale og oplæsning, og der blev serveret kaffe for os. Sommeren efter min konfirmation tjente jeg hos Marius Olesen, Lønnehede. Der lærte jeg at bruge en le. Han var ungkarl og havde en husbestyrerinde. Vi havde megen eng, og til tider sendte han mig alene ud i engen for at slå hø. Det var trivielt for en 14-års dreng at gå alene ved dette arbejde. Om høsten måtte jeg selv høste lo tdr.ld. korn med le. Han bandt selv kornet op efter mig. Det var et hårdt arbejde. Naboerne var også forargede over, at han tillod sig at byde en 14-års dreng så strengt et arbejde. Jeg fik 2oo kr. i løn for sommeren. Derefter kom jeg til Lunde hos Jens Thomsen i Lundtang. Han blev kaldt Jens Væver. Der var jeg i to år. Det første år fik jeg 45o kr.i løn, og del næste år noget mere. Det var en god og lærerig plads. Jens Vævers kone var invalid, og sad i mange år i en kurvestol. I begyndelsen længtes jeg hjem, det mærkede Jens Væver. Han sagde så til mig: Gå du ind og snak med min kone og se hvordan hun har det. Vi andre må være glade og taknemmelige for at være raske. Så var jeg hjemme en vinter og gik ud på arbejde. De to følgende somre var jeg den halve tid hos Laurids Lauridsen Nebelgård. Som 19-årig kom jeg i tjeneste hos Hans Kruse Madsen, Agergård, hvor jeg var i to år. Efter min konfirmation blev der bygget et forsamlingshus i Lønne. Der blev udbudt aktier til 25 kr.stykket. Der var også gymnastik i Lønne for piger og karle, gymnastikken blev ledet at Jens Kjær Madsen, han var fra Billum, men havde en ejendom på Nebel mærsk. Han var Ollerup delingsfører. Mens jeg var i Lunde, gik jeg til gymnastik ved Hans Peter Hansen. Vi var henved 5o karle. Der var også et stort pigehold, der blev ledet at Julie Bennetsen.
Lunde ungdomsforening var også meget aktiv, og der var stor tilslutning til møder og sammenkomster, Min far var flink til at tage sine børn med i kirke. Lønne kirke var meget smuk. Den var omtrent ny, idet den var bygget i 19o4. Jeg var hjemme et par år, min far var gammel og kunne ikke arbejde mere. Jeg gik ud på arbejde den tid jeg kunne undværes derhjemme. Den 3o. maj 195o blev min søster Signe gift med Jens Bisgård Rasmussen, han tjente hor Anders Jochomsen, Outrup. Jeg overtog så hans plads der. Jeg var hos Kathrine og Anders Jochomsen i 4 år, jeg havde en dejlig plads hos disse flinke mennesker. Der lærte jeg at bruge en selvbinder. Selvbinderen var en Mack Cormick, vi havde den sammen med gårdejer Jens Christensen, Outrup. Der var kun få af disse maskiner i sognet dengang. I 1954 kom jeg til Kærup som gårdbestyrer hos Laura Sørensen, der var enke. Der var jeg et år. Fra l. november 1935 var jeg forkarl hos Hans Christensen på udstykningsgården i Orten. Der var jeg i seks år. Gården var på 16o tdr.ld. Det meste var nyopdyrket jord. De sidste 10 tdr. ld. var jeg med til at opdyrke. På gården var der fem arbejdsheste og en del plage. Der var 22 malkekøer + opdræt. Om sommeren var der mange store stude, indkøbt til fedning på gårdens store græsarealer. Vore husbondsfolk var ualmindelig flinke mennesker, jeg havde en meget selvstændig plads.Vi var almindeligvis tre karle. Der var meget familiære forhold, folkene spiste altid sammen med gæster. Det var ikke hvert år, vi havde en aftale om lønnen. Husbond sagde:"Du skal have 2oo kr.mere end højeste løn på egnen." Den l. februar 1941 købte jeg et landbrug på 15 tdr.ld. i Frisvad. Prisen var 15ooo kr. Der var et par køer og et par svin på ejendommen. Den 22 april 1941 giftede jeg mig med Ella Andersen, datter af gdr.Anders Andersen. Orten. Vi havde et udmærket naboskab i Frisvad. Jeg kørte mælk til Varde mejeri i tre år og i to somre arbejdede jeg i tørvemosen. I 1951 solgte vi ejendommen for 45000 kr. Da var der en stor besætning pa ejendommen. Vi købte en gård i Vittarp ved Outrup for 51000 kr. Gården var på 23 tdr. ld. Der var et par jydske heste, seks køer, fem ungkreaturer og otte svin. - I tre år kørte jeg mælk til 0utrup mejeri. Jeg var formand for Outrup husmandsforening og for hesteforsikringen, og en tid var jeg i bestyrelsen for Vittarp brugs. Også der havde vi gode naboer.
I 1964 solgte vi ejendommen i Vittarp for 99ooo kr. Vi købte et hus på Toftvej i Esbjerg for 5o,ooo kr. Jeg arbejdede på "Vestkraft" i Esbjerg i l0 år. I begyndelsen var timelønnen 6,26, men i løbet af disse 10 år steg den til 31 kr. Men udgifterne steg samtidig så meget, at de slugte hele stigningen. I 1975 solgte vi huset på Toftvej for 98,5oo kr. Derfra flyttede vi til Tinghøjsalle 2o c. Der har vi en dejlig lejlighed, og tiden går godt for os. Vi kommer meget på del kommunale fritidscenter
Skolebakken 66, som er åben fra 9 til 16 de første fire ugedage og fredag formiddag. Der er der undervisning i al slags hobbyarbejde af tre fastansatte damer. Der kan der købes kaffe, lys øl og sodavand. Hver vinter har vi en fest med spisning, og hvor et 4 mands orkester spiller til dansen. Om sommeren har vi en udflugt som delvis finansieres af det indkomne beløb fra salget af øl og kaffe. Som tidsfordriv kan vi også spille kort. Til vor lejlighed hører der vaskekælder, rullestue og cykelstald.
Indsamlet og skrevet af Gustav Jensen, Nr. Nebel i maj 1980.


Notater: Kvinde - Elva Marie Andersen

Faddere: Gdr. Hans Chr. Petersen og hustru, Orten Tjenestekarl Jens Chr. Gade, Vrøgum. konfirmeret i Varde kirke den 29. september 1935. Ella blev døbt, konfirmeret og viet af pastor Eller i Varde

Efter konfirmationen kom Ella ud at tjene på landet. Det blev flere forskellige steder. Den 1. marts 1941 købte Ella og Søren en ejendom på 15 tdl. i Frisvad. De blev gift den 22. april 1941.
Billede

Erik Langballe Andersen




Mand Erik Langballe ANDERSEN (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 


                     Far: Gunna Edmon Langballe ANDERSEN
                     Mor: Anne Marie ANDERSEN





Kvinde (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 


Børn

Billede
Finn Andersen og Else Bauer




Mand Finn ANDERSEN (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 
                Ægteskab: 



Kvinde Else BAUER (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 


                     Far: Martin Strandby BAUER (1911-      )
                     Mor: Ida Amalie PEDERSEN (1908-1969)




Børn

Billede
Thomas Ulsøe Hansen og Gitte Andersen




Mand Thomas Ulsøe HANSEN (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 
                Ægteskab: 



Kvinde Gitte ANDERSEN (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 


                     Far: Kristen ANDERSEN (1941-2021)
                     Mor: Vita Sonja SØRENSEN




Børn
1 M Simon HANSEN (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 



2 M Mikkel HANSEN (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 




Billede
Jens Peder Holm og Grethe Kirstine Andersen




Mand Jens Peder HOLM (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 


                     Far: Børge HOLM (1920-1995)
                     Mor: Signe IVERSEN (1923-2010)


                Ægteskab: 



Kvinde Grethe Kirstine ANDERSEN (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 


                     Far: Niels Christensen ANDERSEN
                     Mor: Helga Helene




Børn
1 K Dorthe HOLM (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 
       Ægtefælle/partner: Hans HENRIKSEN (nulevende)




Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 22 Jul. 2021 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af borge.sorensen@mail.dk