Slægterne fra Lønne & Orten



Billede
Ane Pedersen Bech




Mand

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 



Kvinde Ane Pedersen BECH

                    Født: 10 Jun. 1886 - Jerne
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 


                     Far: Niels Pedersen BECH (1853-1923)
                     Mor: Maren HANSEN (1850-1924)




Børn

Billede
Povel Christian Christensen Lundsby og Annania Bech




Mand Povel Christian CHRISTENSEN LUNDSBY 6

                    Født: 4 Jul. 1770 - Lomborg
                     Dåb: 
                     Død: 23 Aug. 1841 - Fjaltring
                Begravet: 


                     Far: Kresten (Christen) PEDERSEN (1733-1770)
                     Mor: Margrethe Pedersdatter HIUL (1732-1770)


                Ægteskab: 

 Anden ægtefælle/partner: Anne Margrete ANDERSDATTER (1770-1830)

Begivenheder

1. Beskæftigelse: tømrer/fisker.




Kvinde Annania BECH 6

                    Født: 1768 - Snostrup, Ølstykke, Sjælland
                     Dåb: 
                     Død: 18 Aug. 1841 - Bøvling
                Begravet: 25 Aug. 1841 - Bøvling Kirke


                     Far: Mathias Lauritzen BECH (1721-1789) 6
                     Mor: Elisabeth Henrichsdatter WEDERKINCK (1732-1803) 6



 Anden ægtefælle/partner: Ole Jensen WILLENSGAARD (1751-1811) 6 - 20 Okt. 1797 - Bøvling Kirke

 Anden ægtefælle/partner: Jens Jensen GAMMELGAARD (1768-      ) 6 - 18 Maj 1816 - Bøvling Kirke


Børn
1 K Elisabeth Poulsdatter BECH 6

                    Født: 3 Jan. 1794 - Bøvling
                     Dåb: 2 Feb. 1794 - Bøvling Kirke
                     Død: 27 Apr. 1831 - Nørrebjerg, Fjaltring
                Begravet: 4 Maj 1831 - Fjaltring Kirke
       Ægtefælle/partner: Mads Christensen BJERG (nulevende)



Notater: Mand - Povel Christian Christensen Lundsby

Pastor Jens K. Noe skriver i sin bog Olesen-slægten fra Himmerigshuset i Bøvling, 1982. .. at i sognet går snakken, at det er Povel Christian i Smørpøt som har været præstekonens søster for nær. Der siges også, at der ikke kan blive et par af de to, familien sætter sig imod det. Og hvordan skulle Povel Christian, som er forældreløs tømmersvend også kunne forsørge kone og børn. Bogen omhandler også Povel Christian senere slægt.
Pastor Jens Chr. Noe oplyste, at Povel Christian Christensen i nogle papirer ses med efternavnet Lundsby.

Kilde Jens Chr. Noe.: De som stod ved vuggen til den lille velskabte krabat kunne ikke ane hvilken skæbne der ventede ham. Inden jul er begge hans forældre lagt i graven på Lomborg kirkegård af den pestagtige epidemi, som rammer Lemvigegnen. Tilførselen for Povel Christians dåb er næsten ulæselig. Det går dog an at se, at to af fadderne er (Laurits?) Lundsbye og Anne Christine (Jensdatter) Kiær. Hun bliver gift med P. Christensen Sudermark. i Nordenkjær og fadder til Povel Christian Lundsbye i 1770). Hendes søster er Maren Jensdatter Kjær, som vi finder i Sudergaard i Tørring.
Tørring, , Suddergaard, , FT-1787, B5642 Søren Christensen 52 Giftn, Maren Jensdatter (Kiær) 36 Gift (hun er fra Nordenkjær i Lomborg), Jens Kiær Sørensen 13 Ugiftntbl, Christen Sørensen 12 Ugiftntbl, David Sørensen 5 Ugiftntbl, Matthiis Jensen 43 Gift National Soldatntbl, Maren Eshildsdatter 23 Ugift
Anne Christine er 33 år gammel og hendes mand Peder Christensen Sudermark, overtager Nordenkjær, et af de mest velstående gårde i Lomborg. Hendes 4 år yngre søster, Maren er gift med Søren Sudergaard i Tørring. Det ham, som sælger Lille Katkjær i Vandborg til skræder Jens Gregersen, svigerfar til David Nielsen Smed. Og det er hendes syv år yngre bror, Peder Jensen Kiær, som i 1774 gifter sig med enken til den mægtige gård Sønder Vinkel, efter at hendes første mand, Niels Pedersen Vinkel er død tre år tidligere. Ja - nu gælder det at holde styr på alle disse personer. Niels Pedersen, som er en af Peder Vinkels mange sønner har vi mødt før. Det var ham som "forførte" Kirsten Gregersdatter Balleby sommeren 1763, hvor hun tjente i Sønder Vinkel. (s.d.). Det er nu 7 år siden, men folkene i Nordenkjær har stadig dette i frisk erindring.
Sønder Vinkel er en slægtsgård med mægtige folk. Niels Pedersen er den 4. af Peder Christensens sønnner. Han er 45 år gammel i 1768 og ugift.
Måske har Kirsten troet, at der skulle blive et par af de to, men faderen, Peder Christensen Winkel, har andre planer. Niels skal giftes med Kirsten Christensdatter fra Store Kastbjerg i Dybe. Han er en af de indflydelsesrige mænd på egnen og året efter bliver Niels Pedersen gift med Kirsten Kastbjerg.
De er kun gift i to år, så dør Niels og hun bliver gift med Peder Jensen Kjær fra Nordenkjær i Lomborg (1754-1810). Han er fem år yngre. Han bliver bestyrer på Nørre Vinkel og er en meget dygtig mand, og de får 10 børn.
Hvad bliver der af Anne? Det må andre undersøge, men fra et skifte anføres det
at Kirsten Kastberg havde en uægte datter som er født 17.8.1773. Faderen angives at være "Peder Christensen Vinkel, der ej vides hvor er". Har denne sag noget med Anne at gøre? Skulle Niels gifte sig med Kirsten Kastbjerg, for at skjule broderens misgerning?
Der synes at være en del paradokser i de oplysninger vi har om Sønder Vinkel.
Fire år før i 1764 er samme Niels Pedersen fadder ved Davids dåb. Han er søn af sognepræst Marcus Borgens (1762-74). Det er Nielses søster, Mette Kirstine Pedersdatter, som bærer ham til dåben. Hun benævnes som den gudelskende Pige Mette Kirstine Pedersdatter af Sønder Winckel.
Marcus Borgen har ikke det samme mønster for dåben som de tidligere præster.
De havde oftest præster og andre notabiliteter fra egnen med til dåb. Borgen holder sig mere til sine sognefolk, men nu begynder han at blive kendt med de højere lag af bondestanden.
At Niels Pedersen og hans ældre bror Christen Pedersen er Faddere kan kun tolkes som et udtryk for at de er velanskrevne i sognet - og dette ikke kun på grund af deres penge. Men vi må regne med, at han har måttet stå offentlig skrifte "for leyemaal" med Kirsten Gregersdatter.
Nej - han slap for dette, hvilket vises af følgende oplysning fra Ribe Stift om
Kgl.Bevillinger af Ægteskabsdispensationer samt eftergivelse af lejemålsbøder i perioden 1681- 1810.
Niels Pedersen fra Sønder Vinkel, udi Heldum sogn, frihed for åbenbare skriftemål, formedelst leiermåls forseelse med Kirsten Gregersdatter Ballebye i Tørring, 27 maji 1768.
Vi ser at Niels Pedesen slipper for det offentlige skriftemål i kirken, men bevillingen er givet kun en uge efter at Kirsten har måttet stå til offentlige skrifte i Tørring Kirke, så "det var tæt på".
Ja- det var en lang ekskurs om folkene i Nordenkjær, men dette fortæller en
god del om det folkelige liv, som er omkring den lille familie i Lomborg
Kirkegaard.
Povel Christian gifter sig med natmandens datter.
Vi ved ikke så meget om Povel Christians barndom. Vi må vel regne med at
hans farbrødre har sørget for ham. Den eneste af farbrødrne jeg kan finde er Jens Pedersen Munchhauge fra Rom. Han er nok den, som har taget sig mest af ham. Vi ser i alt fald, at han som 16-17 årig tjener i Rom sogn. Og da det ikke kan blive til noget med Anania, præstedatteren fra Bøvling, så finder han Anne Margrethe, som er datter af natmanden i Rom, Anders Jørgensen i Munkhauge.
De bliver gift i 1799. Han er sikkert uddannet som tømrer i Sandmandsgaard i Bøvling,
Manden her havde nemlig en tømrer, som sad til leje og Mette fra Sandmandsgård er fadder for hans datter, Elisabeth. Resten af historien kan du finde i Himmerigshuset s. 9-11 under den gamle jyske landadelslægt Hiul.
Ja - Povel Christian Lundsbye 'forførte' Anania en forårsaften i 1793 - og på den måde blev der tænkt på os. En lille detalje tænker du, men biologien er så underfundig, at der kan ikke mangles nogen som helst af de gamle tipoldemødre, for så havde vi ikke været til.
Povel blev gift med Anania Bech i Udlagt Barnefader. (Anania Bech blev født i 1768 i Snostrup, døde den 18-8-1841 og blev begravet den 25-8-1841 i Bøvling.)
Povel blev derefter gift med Huskone, Anne Margrethe Andersdatter, datter af Husmand Og Natmand Anders Jørgensen Munchhauge og Johanne Christensdatter, i 1798 i Rom. (Huskone, Anne Margrethe Andersdatter blev født omkring 1770, døde den 21-3-1830 i Sønder Dybaa og blev begravet i Fjaltring.)


Notater: Kvinde - Annania Bech

I 1795 skriver Pastor Fuglede følgende i kirkebogen: Eodem Die blev Annanie Beches uægte Barns Daab confirmeret, som førhen den 3. Jan var Hiemdøbt og kaldet Elisabeth. Povel Chrisitan blev udlagt til Barnefader. Se Elisabeth. Den 21.8.1797 blev " ærlige og velagtede unge karl Ole Jensen Willensgaard trolovet til ædle og dydsirede jomfrue Annanie Bech" Gift den 20.10.1797.
Fødsels er anført snostrup, Ølstykke Frederiksborg opslag 62
dødsfaldet Bøvling sogn Ringkøbing amt opslag 111

Pastor Jens K. Noe skriver i sin bog " Himmerigshuset i Bøvling:
Anno 1768, det år, hvor den sindssyge Chr VII var'på sin kendte udenlandsrejse., skænkede ELISABETH WEDERKINCH SIN MAND, MATHIAS BECH, sognepræst i Snostrup på det smilende Sjælland, en tredje datter, kaldet op efter mosteren Annania Wderkinch, gift med bispen over Viborg stift, Peder Jacobsen Thetens, hvis billede hænger i domkirken den dag i dag.
En smuk og dejlig pige har hun været, og der blev ikke sunget ved hendes vugge, at hun, der var ud af det fornemme fynske rådsaristokrati, skulle ende som en fattig degneenke på det stormomsuste Høvsøre ved Bøvling.
Hvordan hendes liv har formet sig,ved vi ikke i enkeltheder. Hendes far var købmandssøn fra Ribe og havde sin ungdom i pietismens glansperiode i Ribe; om dette har inspireret ham til præstegerningen er uvist. Moderen kan i spindelinje, over Odense-bispinden Anne H.Kølenbrun,føres direkte tilbage til en præsteslægt, som var lutherdommens banebryder på Fyn, og måske til Peder Palladius.
I 1779, altså da Annania er 11 år, får faderen embede i Skærbæk v.Abenrå, måske ansporet og hjulpet af svogeren Thetens, som endnu er stiftsprovst i Ribe. Her bliver hendes fem år ældre søster, Marie Catrine gift med faderens kapellan, Hans Fuglede, godsejersøn fra Sjælland, som senere, fra 179o til 1813, bliver sognepræst i Bøvling-Flynder. Anania flytter med til Bøvling, antagelig p.g.a. faderens død, og det skal blive afgørende for hendes skæbne (og vores). Den følgende skildring er fiktiv. Dog forbundet så nøje med de historiske facts som det er muligt:
I Bøvling har vi ingen efterretning om hende inden i 94. Hun formodes da at være pige i huset, enten i præstegården eller i Sandmandsgård.

En aften tidlig på sommeren 93 kommer Anania gående fra sin plads i Sandmandsgård hen gennem Bøvlingbjerg og vesterud til præstegården. Her går hun grædende ind til sin søster, som sidder i køkkenet. Hvad er der kære søster, siger hun og stryger hende over håret. Men Anania siger ingenting.
Til sidst siger hun til sønnen: "Niels! Tag og løb ud og leg". Niels adlyder, og Marie Fuglede tar den 3 årige Elisabeth på skødet og kaster et blik ud mod vest. Hvor er der skønt på denne årstid her i Bøvling, tænker hun - og befolkningen er dem venlig stemt. På de flade engstrækninger græsser kreaturerne, og ovre mod vest kan hun netop skimte havet bag klitterne. Altsammen står det i en skærende kontrast til søsterens utrøstelige tilstand. Det aner hende, hvad der er galt. Hvad er du ked af. Er du ked af pladsen?"
Pludselig kaster Anania sig om halsen af hende og hulker det frem:"Jeg skal hå et barn".
Marie Fuglede siger længe ingenting. Tusinde tanker løber hendes hovede. Hvad vil hendes mor ikke sige. og hvad vil "deres elskede Annania i Viborg ikke sige. En tåre falder fra Ananias øjne, der er blå som himlen mod vest. Marie ser,hvordan lyset skinner i hendes gulblonde hår, ser at der er et svagt rødligt skær over det.
'Deres Øjne mødes. De forstår hinanden. De ved, at der er kræfter, som... Marie - du ma ikke sige det til præsten - i alt fald ikke endnu. Marie ser på, søsteren: "Ved din madmor det?" Nej - det kan hun tidsnok få at vide. Præstekonen tar et brev frem fra kjolelivet. Havde det blot været Else i Borris. Hun skriver, at de længes sådan efter at få et barn. Hvis de får en dreng, så skal han kaldes op efter sin morfar (Mathias Bech).
Sommeren går på hæld og Ananias tilstand kan ikke længere skjules. Men Mette Frandsdatter på Sandmandsgård er god mod hende. Hun er selv barnløs nu i 2.ægteskab. Hun glæder sig til at komne til at passe barnet.
I sognet går snakken, at det er Povel Christian i Smørpøt, som har været præstekonens søster for nær. Der siges også., at derikke kan blive et par af de to for familien sætter sig imod det. og hvordan skulle Povel Christian, som er en forældreløs tømmersvend, også kunne forsørge kone og børn.
Den jul bliver streng for Anania, og fødselen ikke mindre. De har hentet jordemoderen fra Torsminde. Hun regerer myndigt med omgivelserne og forlanger kogt vand. Og endelig hen på morgenen den 3.januar fødes et lille pigebarn, som blev hjemmedøbt og kaldet ELISABETH (POULSDATTER BECH). Dåben bliver forrettet af hr. Fuglede, som i hast er blevet tilkaldt.

En måned senere, den 2.febr. er der højmesse i Bøvling kirke. Til dåbs confirmation bæres den lille Elisabeth af Mette Sandmandsgaard. Stor og trivelig og mild står hun i korbuen og svarer ja til den trefoldige tro. Hverken moderen eller faderen er i kirke. Den myndige pastor Fugtede siger ordene uden så meget som med en mine at røbe, hvad han tænker.
Straks efter gudstjenesten holder kusken klar for at køre ham den halve fjerdingvej østover ad kirkevejen tit præstegården. Da vognen svinger ind ad indkørselen til præstegården, som er en firlænget gård med boligen i syd, står hans hustru med den lille Cathrine (senere gift m. C. Busch, degn i Bøvling) på armen.

Denne præstebolig eksisterer ikke længere. ved nedrivningen i ca 1925 har en poetisk sjæl sat følgende mindesten:
Præstegård, tækt med strå
stod her i sekler lange
herom dette minde skal stå
for kommende slægter mange.
Straks Fuglede kommer indenfor krænger han kjolen af sig og går på kontoret og tar' protokollen frem og dypper pennen for at føre dagens handlinger ind.I det samme ser han skoleholderen styre med faste skridt mod hoveddøren. Hvad mon han vil? En velbegavet og god mand er han, men nok bedre som skoleholder, end som bonde på den magre jord ude på Pugpøt.

Ole willensgaard banker på og hilser, da han kommer ind. Han stiller kalk og disk på bordet og siger: "Det er forresten sandt. Jens Mortensen i Østerbøvling og Johanne Christensdatter Smedegaard vil gerne giftes, og har bedt mig være forlover." Godt. I kan komme engang i næste uge. Fuglede kikker en gang op ad skoleholderen: Hvor gammel er du egentlig. 43 år. Har du tænkt dig at være ungkarl resten af dine dage? Kunne du ikke tænke dig at ægte min svigerinde, så skal jeg skaffe dig et degnekald her på egnen.
Ole Willensgaard svarer ikke, ser blot eftertænksom ud, bukker høfligt og går. Fuglede dypper igen pennen og skriver:

Vielsen er anført under Bøvling kirke Opslag 76

eodem Die blev Annanie Beches uægte Barns Daab Konfirmeret, som førhen den 3. Jan var Hiemdøbt og kaldet Elisabeth. Povel Christian blev udlagt til Barnefader.
Mette Sandmandsgaard bar det. Fadd: Marie Katfruer,, Pangetoft. Monns. Gadkiær. Niels Smørpøt. Jørgen Jensen Søgd. Peder Gammelgaard.

Anania bliver i Sandmandsgård. Barnet optager hende helt. Men Povel Christian kan hun ikke helt glemme. Han er utvivlsomt identisk med den Povel Christian Christensen, tømmermand og indesidder som i 18o1 nævnes i Smørpøt. Men hans skæbne ma vi vente lidt med at høre nærmere om.


OLE JENSEN WILLENSGAARD:

Født 1751 i Villensgård i Bøvling, eneste gård i landet med dette navn, og han døde 25.5. 1811 som degn i Måbjerg. Han blev trolovet 21.aug 1797 med " ædle og dydsiirede Jomfrue Annanie Bech" og gift 2o. okt 1797,og nu har vi igen fast historisk grund under fødderne.
Det kan undre, at pastor Fuglede bruger denne vending om svigerinden, da det har været så som så med hendes jomfruelighed, idet hun jo allerede i 1794 blev mor til ELISABETH. Normalt bruger han vendingen "dydige og gudfrygtige pige", så vi må formode at "ædle og dydsirede" går på hans faktiske bedømmelse af Anania.

Trolovelsen var allerede i middelalderen ægteskabsstiftende, men ved kgl ordinans i 1582 bestemtes det, at ægteskabet skulle fuldbyrdes af præsten. Før vielsen skulle der dog finde en trolovelse sted i overværelse af præsten og 5 andre personer. En sådan trolovelse var bindende for begge parter og kunne kun ophæves ved kgl bevilling. Efter loven skulle præsterne alvorligen forbyde de trolovede personer at søge seng sammen, førend de i kirken retteligen blive samlede, men i almuen bibeholdt man, som det også ses i denne slægtsbog, den gamle opfattelse trolovelsen som den ægteskabsstiftende handling.
Allerede to år efter i 1799 blev trolovelsen afskaffet, men skikken fortsatte dog uden at være ægteskabsstiftende, og er nu afløst af forlovelsen.
Ole Willensgaard har også interesse for os, idet han er Elisabeths far af gavn. Det kan vide af, at hun er opfostret sammen med sine søskende. Endnu i 18o1, hvor Ole Willensgård nævnes som gårdbeboer og Annanie Bech som hans hustru i Pugpøt (kaldes i dag Pugpøt),er Elisabeth Povelsdatter 7 år, anført som deres barn.

Ole Willensgård har givet været en respekteret mand, idet han i Fugledes tid ret ofte optræder som forlover. Her ses han underskrift fra 1793:

Han er først skoleholder i Bøvling men bliver knap efter kaldet til degneembedet i Måbjerg v. Holstebro. Han dør her, formentlig ret pludselig, i 1811, kort før den nye skolereform af 1814 træder i kraft. Han bliver 62 år gammel.

Skiftet efter ham har interesse, idet det er et pålideligt historisk dokument, og tillige bekræfter de teorier,jeg havde om forholdet til pastor Fuglede.
Skifte efter den ved døden afgangne Sognedegn og Skolelærer Ole Jensen Willensgaard i Maaberg degnebolig 24.juni 1811 i Hierum Herreds gejstlige Skifteprotokol:

Ved forretningen var tilstede som vitterligheds Mænd Sognefoged Laust Jensen og Jens Lauesen Kirkegaard, begge af Maabjerg. Enken Anania Bech var tilstede med Laugværge, S.T. Hr Pastor Lind af Naur. - Som arvinger anmeldtes følgende i Æqteskabet sammenavlede børn: Sønner: Hans Olesen 12 år, i Bøvling præstegaard. Mathias Olesen, 5 år, hjemme. Jens Christian Olesen 2 år, hjemme ( kalder sig senere Jens Christensen Vium af Ramme). Døtre: Ellen Olesdatter, 13 år i Bøvling sogn, Marie Catrine Olesdatter, 8 år i Borris (hun bliver mormor til C. Ørts Jensen Ilkjer) Ana Johanne Olesdatter, 7 år, hjemme, Karen Marie Olesdatter, 5 år, i Meirup.
Skifteretten erkyndigede sig om,at en født værge gaves for disse umyndige, men Hr pastor Lind fremlagde et Bref fra Hr. Pastor Fuglede i Bøvling, dat 15. d.m. hvori det meddeles, at da Niels Willensgaard, som er afdødes eneste og ældre Broder ikke formedelst Alderdom m.v. kunde paatage sig Vægemålet, at der maate udvelges en anden dertil i hans sted. Skifteretten beskikkede altså Gmd Peder Andreas Nyegaard af Maaberg, som tillige var tilstede, som en retsindig mand oa Værge at paase de indbemeldte Børns Tarv under denne Skiftebehandling, således han fortrøster sig til at forsvare, naar Børnene komme til myndig A1der.
Skifteretten skulle nu begive sig til Boets Registrering og vurdering , men forinden gjorde Hr.Pastor Lind Forestilling til Skifteretten om, at de beviselige fordringer på Boet -vare saa mange, at det -var indlysende, at der ingen Arv kunde blive. Formuen kan i det høyeste ansettes til 2oo Rbd. - Fremdeles, at de umyndige Børns Ophold og opdragelse ville altid for moderen blive en tung Sag, hvori hun måtte understøttes med Goddædighed af Hr. Pastor Fuglede, der stedse har været Familiens hjælper og som har stor fordring paa Boet, ,saa bad han om ikke Skifteretten kunde blive sindet at extradere Enken hele Boet. uden videre Skiftets Holdelse, da velbemeldte Hr.Pastor Lind i Formiddag med Hr. Pastor Fuglede ville indestaae for alle lovlige Fordringers skadesløse Betaling.
- Skifteretten adspurgte Børnenes beskikkede Formynder Peder Andreas Nyegaard om hans Betænkning i denne sag, hvorpaa han svarede, at det var: her ingen Arv kunne blive og det var saare got, om Børnene kunne blive opdragne; han fandt det altsaatjenligt, at Hr. Linds forestilling blev antagen og Boet til Enken overladt, hvilket skete ..imod Hr Pastor Fualedes heri Protokollen givne Forsikring med Reservation af den kongl. Kasses Rettigheder. Da ingen var mødt, som havde herimod at erindre, blev Forretningen sluttet og med tilstedeværendes underskrivt bekreftet. - Maabjerg Degnebolig.
Datum ut supra.

Anania flytter tilbage til Bøvling og lejer ind hos Jens Gammelgård i Høvsørehus. De bliver gift og flytter til Bøvlingbjerg. De fleste af børnene bliver på egnen. En søn, Hans, bliver opfostret hos søsteren Else Rahbek i Ahlergård, Borris sogn. Se slægtstavle for Wederkinch bag i bogen.
Anania Bech dør aug 1841, 73 år gl. Jeg har ikke i slægten fundet nogen, som har hørt om hende. Ole Chr Olesen nævner hende i sin lille slægtsbog, men heller ikke han synes at have kendt den rette sammenhæng om hendes skæbne. Han har i altfald ikke nævnt den.
Anania får et meget stort antal efterkommere på Lemvigegnen. Også en del med navnet Anania.
Der er f.eks Andreas Nicolajsens slægtsbog (Lemvig Bibliotek). Endvidere kan der nævnes Ilkjær-slægten. Et barnebarn, Ellen Nielsen f-14.10.43 i Pøtager, datter af tømmermand, gdr og sognefoged N.C. Hyldahl og hustru Marie Cathrine Olesdatter, bliver gift med Chr Ørts Jensen Ilkjær f-19.4.1851 i St. Ilkjær. Denne deltog i krigen 1864.Deres søn er Flynders ukronede "sognekonge" Jens C.C.Ilkjær, om hvem der er fortalt meget udførligt i "Vestjydske Kulturbilleder". Hans sønner igen er, sa vidt vides, Svend Erik Ilkjær gdr Amstrup og Anders Ilkjær gdr Sinkbæk, som er meget, meget interesseret i Flynder sogns historie.
Jens K. Noe.

Oles dødsfald er anført Måbjerg sogn Hjerm , Ringkøbing opslag 200.

Dokument Annanie Bech: Kilde anetavle for Andreas Nicolajsen og Ananie Nielsdatter
Billede

Ole Jensen Willensgaard og Annania Bech




Mand Ole Jensen WILLENSGAARD 6




                    Født: 1751 - Pugpøt, Bøvling Sogn
                     Dåb: 
                     Død: 25 Maj 1811 - Maabjerg
                Begravet: 31 Maj 1811 - Maabjerg Kikre


                     Far: Jens Nielsen VILLENSGAARD (1716-1795) 6
                     Mor: Elle Olufsdatter KLITGAARD (1711-1786) 6


                Ægteskab: 20 Okt. 1797 - Bøvling Kirke



Kvinde Annania BECH 6

                    Født: 1768 - Snostrup, Ølstykke, Sjælland
                     Dåb: 
                     Død: 18 Aug. 1841 - Bøvling
                Begravet: 25 Aug. 1841 - Bøvling Kirke


                     Far: Mathias Lauritzen BECH (1721-1789) 6
                     Mor: Elisabeth Henrichsdatter WEDERKINCK (1732-1803) 6



 Anden ægtefælle/partner: Povel Christian CHRISTENSEN LUNDSBY (1770-1841) 6

 Anden ægtefælle/partner: Jens Jensen GAMMELGAARD (1768-      ) 6 - 18 Maj 1816 - Bøvling Kirke


Børn
1 K Marie Catrine OLESDATTER 6

                    Født: 1799 - Bøvling
                     Dåb: 
                     Død: 1799 - Bøvling
                Begravet: 



2 K Ellen Olesdatter VILLENSGAARD 6

                    Født: 1799 - Bøvling
                     Dåb: 24 Jan. 1799 - Bøvling
                     Død: 21 Feb. 1841 - Pøtager, Flynder Sogn
                Begravet: 28 Feb. 1841 - Flynder Kirke
       Ægtefælle/partner: Niels Christian Nielsen HYLDAHL (1786-1858) 6
                  Ægtesk: 27 Okt. 1821 - Bøvling


3 M Hans OLESEN 6

                    Født: 10 Jun. 1800 - Bøvling, Flynder
                     Dåb: 
                     Død: 12 Sep. 1852 - Vor Frue sogn, Sokkelund herred, København
                Begravet: 
       Ægtefælle/partner: Birgitte Margrethe BINNEBALLE (1799-1867)


4 K Marie Catrine OLESDATTER 6

                    Født: 1801 - Bøvling
                     Dåb: 
                     Død: 1858 - Mosegaard, Flyder Sogn
                Begravet: 
       Ægtefælle/partner: Niels Christian Nielsen HYLDAHL (1786-1858) 6


5 K Else OLESDATTER 6

                    Født: 4 Mar. 1803 - Pugpøt, Bøvling Sogn
                     Dåb: 
                     Død: 23 Jan. 1871 - Sdr.Felding
                Begravet: 29 Jan. 1871 - Sdr. Felding
       Ægtefælle/partner: Jakob ANDERSEN (1791-1867) 6
                  Ægtesk: 17 Okt. 1830 - Borris Kirke


6 K Ane Johanne Schouboe OLESDATTER 6

                    Født: 21 Maj 1804 - Bøvling
                     Dåb: 
                     Død: 1874 - Sdr. Felding
                Begravet: 
       Ægtefælle/partner: Lars Christian Christensen BROGAARD (1801-      )
                  Ægtesk: 5 Dec. 1827 - Bøvling


7 K Karen Marie OLESDATTER 6

                    Født: 24 Dec. 1805 - Bøvling
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 



8 M Mathias Bech OLESEN 6

          Også kendt som: Mathias Olesen Villensgaard
                    Født: 1807 - Bøvling
                     Dåb: 21 Mar. 1807 - Hjemmedøbt i Bøvling Kirke 18 Maj 1807
                     Død: 7 Maj 1869 - Bøvling sogn, Skodborg
                Begravet: 14 Maj 1869 - Bøvling
       Ægtefælle/partner: Johanne CHRISTENSDATTER (1790-      )
                  Ægtesk: 18 Okt. 1835 - Bøvling


9 M Jens Christian OLESEN 6

                    Født: 1809 - Maarup
                     Dåb: 
                     Død: 1812 - Bøvling
                Begravet: 




Notater: Mand - Ole Jensen Willensgaard

Ole Jensen Willensgaard f. 1751 i Villensgaard i Bøvling sogn.

Pugpøt
Fra engang i 1790 eme overtog Ole Jensen Willensgård Pugpøt som "bonde og gårdbeboer".

Efter folketællingen sad han 1789 i et af Rysenstens huse ved Skadhede som husmand og har åbenbart ventet på, at en passende fæstegård skulle blive ledig. Samtidig med gården måtte han overtage enken efter Jacob Jensen som aftægtskone og sørge for hendes underhold, men det har sikkert været anset for en udmærket løsning, eftersom Ole Willensgård selv var ugift. Omkring år 1800 købte han gården af P. S. Fønss, der på det tidspunkt ejede Rysensten. Købesummen var på 550 rd. Et fast lån på 400 rd. blev tinglyst på ejendommen, så der ser ud til at være præsteret en udbetaling på 150 rd. ( Det endelige skøde lyder på 24. juni 1805).

Efter få års forløb solgte O. W. gården til Peder Christensen Rysbek. Salget blev tinglyst 1806, men er sket mindst 2 år tidligere. Peder Christensen solgte Pugpøt til sin svigersøn, Ole Mortensen, for kun 500 rd.
Det lyder billigt, men samtidig blev der tinglyst en ganske udmærket opholdskontrakt for Peder Christensen og hustru. På den måde blev der sørget godt for de to resten af deres dage, så måske var købet ikke så billigt endda. Salg og opholdskontrakt tinglyst i 1808.

1804: Brandtaksation. Pugpøt, ejes og beboes af Peder Christensen Rysbæk.
A)Stuehuset norden i gården, 14 fag langt, 8 ½ alen bredt, tavlmurede vægge af brændte sten, stråtækket, indrettet til beboelse, 2 skorstene.
B)B ) Det søndre hus, 28 fag langt, 9 ½ alen bredt, opført af samme slags materiale som stuehuset, indrettet til korn og hølade, stald, fæ og farehus.
Stuehus og udhus af bindingsværk med væggene muret op af brændte sten mellem stolperne og dertil hele to skorstene.
Dette var ikke almindeligt. De fleste såvel større som mindre gårde havde på det tidspunkt lerklinede vægge og kun en skorsten.

(Selv Anneberg, der blev bygget omkring 1810, havde vægge af ubrændte lersten, og ejeren, Jørgen Donnerup, var ellers ganske velhavende).
I disse år var Hans Fuglede sognepræst i Bøvling. Han var en for træffelig, prædikant og dertil dygtig til at mane, når spøgelser af forskellige art skulle skaffes bort.
Få år tidligere havde han været ude for, at præstefruens ugifte søster, der også boede her i sognet. skulle have et barn med en tømrer.

Giftermål med en håndværker kunne der slet ikke være tale om. De to søstre var af fin familie, muligvis endda i slægt med for længst afdøde biskop Paladius, ganske vist var slægtskabet langt ude og egentlig ret usikkert, men alligevel! Dog, sognepræsten vidste godt, at sladder hører op, når passende tid er gået. Et par år senere fik han mor og datter afsat til en vel anset fæstebonde, nemlig Ole Willensgård i Pugpøt.

Ugifte gårdmænd i rimeligt passende alder var ellers en mangelvare i sognet. En aldersforskel på 18 år var ikke noget at tage højtideligt

Ved trolovelsen skrev præsten i kirkebogen "Ædle og dydsirede jomfrue". Ganske vist var damens dyd og jomfruelighed ikke helt, hvad de havde været, men pastor Fuglede kunne lejlighedsvis strække sig langt for at hjælpe sine medmennesker.
Også er det, at tankerne begynder at gå deres egne veje, derfor blev Pastor Fuglede opmærksom på Ole Willensgård, fordi han var en anset og driftig bonde. der havde bygget sin gård bedre op end de fleste. Eller blev samme gård først nybygget efter brylluppet'? Hvor meget hjalp præsten til med det økonomiske i den anledning ? Vi ved det ikke og kan heller ikke regne med at finde frem til, hvad der er årsag til virkning.

Som tidligere nævnte solgte Ole Willensgård Pugpøt og blev derefter skoleholder på Bjerget, da skolestuen flyttedes fra degnegården ved kirken, den nuværende Kirkegård. antagelig har præsten haft en finger med i spillet ved den udnævnelse.
En skoleholder regnedes trods alt med til gejstligheden, selv om han stod på absolut laveste trin i rangfølgen.
Efter at have været skoleholder på Bjerget 1804-08, flyttede Ole Willensgård med familie til Måbjerg, hvor han blev skoleholder og degn ved kirken.
Skadhede
1595: Nævnt første gang, staves da Skadhedegård, men i tidens løb har skriveren forsøgt sig med andre staveformer som f.eks. Skadhie, Schadhiegård eller Skådehee.

1624: Svend Pedersen på Skadhede er birkedommer. Nuværende ejer af Øster Skadhede. Jens Skadhede, stammer i lige linje fra Svend Pedersen. Det vil sige, at slægten har siddet på gården i 10 generationer. 1682: Ejendommen er noteret med 10,2 td. hartkorn og 41. opdyrket land. Allerede på det tidspunkt har stedet været en helgård med to bønder, selv om de to familier egentlig først er nævnt året efter.
Kilde: Fra Bøvlings bøndergårde af Svend Brorsson Nilesen side 46 og 47.

Han boede i Pugpøt og drev en landejendom ved siden af gerningen som sognedegn i Bøvling. I 1801 har ejendommen 6 skp Hartkorn, og der forrettes 1/3 Ploug og Hoverie ( til Rysensten). Ole Willensgaard blev degn og skoleholder i Maabjerg ved Holstebro i 1808, men allerede den 25.5.1811 døde han. Om hans virksomhed som skoleholder fortæller Bøvling kirkebog: År 1805 den 24. juni visiterede jeg sogneskolen i Bøvling, hvor en talrig ungdom af dette og annekssognet var mødt med læreren Ole Willensgaard. Der fandtes i det hele ganske vel grundede i den barnlige alders elementærkundskaber efter lærebog og Catekismus, hvilket lige så meget må tilskrives præstens flittige tilsyn, så længe skoletiden varer, som lærerens ulastelige flid. Denne catekiserede til prøven og skilte sig nogenlunde fra det.

I HjermHerreds gejstlige Skifteprotokol C39 F-3, Fol 149 f er der indført følgende Skifte efter Ole Jensen Villensgaard:
Anno 1811 d. 24. Junj var Hierum Herreds geistlig Skifteret, bestående af Herredsprovsten Skow fra Hierum og Sognepræsterne Kryssing fra Meirup og Gundorph fra Ølbye forsamlede i Maabjerg Degnebolig til Skifteforetagende efter ved Døden afgangne Sognedegn og Skolelærer Ole Willensgaard. Enken havde på Grund af lovens 5-2-2- hensiddet med uforseglet Boe indtil i Dag som er 30te Dag.
Ved forretningen var tilstæde som Vitterligsheds Mænd Sognefoged Laust Jensen og Jens Lauesen Kirkegaard, begge af Maabjerg. Enken Anania Bech var ,tilstæde med Laugværge, S.T. Hr. Pastor Lind af Naur. - Som Arvinger anmeldtes følgende i Ægteskabet sammenavlede Børn: Sønner: Hans Olesen, 12 aar, i Bøfling Præstegaard, Mathias Olesen, 5 aar, hjemme, Jens Christian Olesen, 2 aar, hjemme, Døttre: Ellen Olesdatter, 13 aar, i Bøfling Sogn, Marie Catrine Olesdatter, 8 aar, i Borris, Ane Johanne Olesdatter, 7 aar, hjemme, Karen Marie Oles datter, 5aar, i Meirup. - Skifteretten erkyndigede sig, om en født Wærge gaves for disse umyndige ; men Hr. Pastor Lind fremlagde et Brev fra Hr. Pastor Fuglede i Bøfling, dat. 15. d.m., hvori meddeles, at da Niels Willensgaard, som er den afdødes eneste og ældre Broder og altsaa børnenes fødte Værge, ikke formedelst Alderdom m.v. kunde paatage sig Værgemaalet, saa udbad han, at der maate udvælges en anden dertil i hans sted. - Skifteretten beskikkede altsaa Gasardmand Peder Andreas Nyegaard af Maabjerg, som tillige var tilstæde, som en retsindig Mand og Værge at passe de indbemeldte Børns Tarv under denne Skiftebehandling, saaledes han fortrøster sig at forsvare, naard Børnene komme til myndig Alder.
Skifteretten skulde nu begive sig til Boets Registrering og Vurdering, men forinden gjorde Hr. pastor Lind Forestilling til Skifteretten om, at de bevislige Fordringer på Boet vare saa mange, at det var indlysende, at her ingen Arv kunde blive. Hans Formue i det høyeste kan ansættes til 200 Rbd. - Fremdeles, at de umyndige Børns Ophold og Opdragelse ville altid for Moderen blive en tung Sag, hvori hun understøttes med god dædighed af Hr. Pastor Fuglede, der stedse har været Familiens Hjelper og som har en stor Fordring paa Boet, saa bad han om ikke Skifteretten kunde blive sindet at extradere Enken hele, Boet uden videre Skiftets Holdelse, da velbemeldte Hr. Pastor Lind i Formiddag med Hr. Pastor Fuglede ville indestaa for alle lovlige Fordringers skadesløse Betaling og i Øvrigt alt, hvad dette Skifte kunde flyde elle følge, at holde Skifte-retten i alle mulige Maader anger- og Kravsløs. - Skifteretten adspurgte Børnenes beskikkede Formynder Peder Andreas Nyegaard om hans Betænkning i denne Sag, hvorpaa han svarede: at det var her ingen Arv kunne blive og det var saare got, om Børnene kunne blive opdragne; han fandt det altsaa tjenligt, at Hr Pastor Linds Forestilling blev antagen og Boet til Enken overladt; thi eragtede Skifteretten dette Boe kan vorde Enken Anania Bech extraderet imod Hr. Pastor Linds og Hr. Pastor Fugledes heri Protokollen givne forsikring med Reservation af den kongl. Kasses Rettigheder. Da ingen var mødt, som havde noget herimod at erindre, blev Forretningen sluttet og med tilstædeværendes underskrivt bekræftet. Maabjerg Degnebolig. Datum ut supra.
A.T. Skow.
Stephan Kryssing J. Gundorph.
Børnenes Formynder: Peder Andreas Nyegaard.
De indbemeldte Forpligtelsers nøyaftige Opfyldelse vedstaaes paa Pastor Fugledes og egne Vegne.
Lind
Enken Anania Bech.
Som Laugværge: Lind
Til vitterlighed: Laurids Jensen Jens Larsen."
Den i Skiftet nævnte Pastor Fuglede var gift med en søster til Annania Bech, Marie Cathrine Bech.

Disse beretninger nedenfor er alle samlet af pastor emeritus Jens Kristian Noe.
Kære Børge.
Her er den samlede beretning for Ole Villensgaard. - så langt.
venlig h Jens K.

Ole Jensen Willensgaard f. 1751 i Villensgaard i Bøvling sogn. Han boede i Pugpøt og drev en landejendom ved siden af gerningen som sognedegn i Bøvling. I 1801 har ejendommen 6 skp Hartkorn, og der forrettes 1/3 Ploug og Hoverie ( til Rysensten). Ole Willensgaard blev degn og skoleholder i Maabjerg ved Holstebro ca 1806, men allerede den 25.5.1811 døde han. Om hans virksomhed som skoleholder fortæller Bøvling kirkebog: År 1805 den 24. juni visiterede jeg sogneskolen i Bøvling, hvor en talrig ungdom af dette og annekssognet var mødt med læreren Ole Willensgaard. De fandtes i det hele ganske vel grundede i den barnlige alders elementærkundskaber efter lærebog og Catekismus, hvilket lige så meget må tilskrives præstens flittige tilsyn, så længe skoletiden varer, som lærerens ulastelige flid. Denne catekiserede til prøven og skilte sig nogenlunde fra det.
Ole Willensgaard blev herefter degn i Maabjerg ved Holstebro. Pastor Fuglede, som stedse har været familiens trofaster hjælper har uden tvivl haft en finger med i spillet.
Ole Willensgaard bliver ikke gammel. Han dør i 1811 fra 9 børn, hvoraf den ældste søn Hans kun er 12 år. Se skifte under hustruen, Anania Bech, min 3x tipoldemor.

Noget om Pugpøts historie.
Jacob Jensen Pugpøt ejer Pugpøt før Ole Villensgaard. Han er gift med en Mette Nielsdatter. De er bosat her til henimod 1790, hvor vi finder finder degnen Ole Villensgaard Jensen som bonde og gårdbeboer. Han sad i 1787 i et af Ryssensteens huse og ventede på at en passende fæstegård skulle blive ledig. Sammen med fæstet at Pugpøt måtte han overtage Jacob Pugpøts enke (Mette Nielsdatter) som aftægtskone og sørge for hendes underhold. Det har sikkert været en udmærket løsning, da Ole Villensgaard var ugift og Mette Nielsdatter stadig i sin bedste alder.

Det er ikke meget vi ved om Mette Nielsdatter, som antages at være en datter af Niels Storbierg. Hun er i 1773 gudmor for Christian Olesen Toft, som nedsætter sig som skoflikker i Skærtoft i Vandborg. Det er sikkert før hun bliver gift med Jacob Jensen Pugpøt.

Mette er interessant i vores sammenhæng. Hun er søster til Else Nielsdatter Storbierg, som bliver svigermor til min 3xtipoldefar Povel Christian Lundsbye.
Med hende synes vi at kunne føje endnu en brik i puslespillet, når det gælder at danne et billede af de mennesker, som støtter den unge familie i Fjord og i Pugpøt, hvor senere Povel Christian Lundsbyes ungdomskærlighed Anania Bech bliver kone efter giftermålet med Ole Jensen Villensgaard. Mere om Pugpøts historie findes under ham.

Bøvling, Bøufling, Pugpøt, , FT 1787, A4340

Jakob Jensen38giftMandBonde og Gaardbeboer
Mette Nielsdatter35giftKone
Jens Jakobsen8ugiftSøn
Niels Jakobsen6ugiftSøn
Sidsel Kirstine Jakobsdatter3ugiftDatter(af Jacob Pugpøt)

Sidsel Jacobsdatter er i 1801 tjenestepige i Pugpøt netop hos Else Villensgaard og Anania Bech.

Bøvling, Pugpøt, , 36, FT-1801, B2372

Ole Jensen (Villensgaard)49GiftHuusbondeBonde og Gaardbeboer
Annanie Bech31Gift hans Kone
Elisabeth Povelsdatter7Ugift(deres) Barn
Ellen Olesdatter2Ugiftderes Barn
Hans Olesen1Ugiftderes Barn
Sidsel Jacobsdatter15Ugiftderes Tienestepige
Clemen Gregersen24Ugiftderes TienestekarlLand Soldat

Ole Bjerregaards dramatiske skæbne.

Da nu Ole Villensgaard ved pastor Fugledes hjælp får et degnekald i Måbierg, sælger han Pugpøt til Peder Christensen fra Risbæk. Han har haft nogle dalere på kistebunden. Det ser vi af, at han i 1804 købte ejendommen Pugpøt i Bøvling af degnen Ole Willensgaard, og senere solgte den til sin svigersøn Ole Mortensen for kun 400 rd. Denne svigersøn bliver i sandhed et smerteligt kapitel for Peder Risbæk. De har vel tænkt, at Anna Kirstine var velstillet i et ægteskab med en søn fra den mægtige Vinkel-familie fra Vester Trabjerg i Gudum sogn. Men det skulle vise, at der var dæmoner i krogene i denne familie. Om familiens forfærdelige skæbne se videre under Ole Bjerregaard.
Desværre må vi føje til, at Anna Kirstine må bære sin del af den uhyggelige skæbne som bliver familien til del, idet hun ikke magter at sige fra at Ole misbruger begge døtre, og tager aktiv del i at ombringe deres børn, som bliver født i dølgsmål.
Fra en retssag i årene mellem 1840 - 45 ved vi begge døtre af Ole Bjerregård har født i dølgsmål, angivelig som følge af incest.
Ole Bjerregard drak sig ihjel med en overdosis brændevin. Pigerne og moderen blev indsat i Viborg Tugthus. Den ældste datter Karen Margrethe fik 14 år tugthus. Den yngste Bodil fik 8 år, idet der blev taget hensyn til faderens brutalitet og grusomhed.
Kort tid efter døde de alle tre. Hjemme i Ramme opstod der det rygte, at det var en eller anden i den store familie, som havde betalt en personale i tugthuset for af give dem gift.
Ole blev fundet død i sin seng. Efter at sagen kom frem i lyset jamrede han og var helt fortvivlet. Det tyder på at han har drukket sig ihjel

Jeg har ikke kunnet finde hverken Ane Kirstine eller hendes 4 år ældre broder,
Christen Pedersen Riisbech i kirkebogen.
Dog - vi finder Anna Pedersdatter Risbech i 1803 i Vandborg. Hun synes at have en fortumlet tilværelse - også før hun blev gift.
Den 7. januar blev hun forløst med en søn - Peder -
Til barnefader udlagde hun i tvende mænds nærværelse en gevorben Rytter, navnlig Johannes Pedersen. Til dåbs publication 3. s. e. H: 3kongers Dag: Bodil Kirstine Riisbek frembar ham og hendes søster, Anna stod hos. Faddere:
Søren Skræddergaard, Kristen (Olesen) Toft og Niels (Jensen) Quistgard. (opsl 127)


Notater: Kvinde - Annania Bech

I 1795 skriver Pastor Fuglede følgende i kirkebogen: Eodem Die blev Annanie Beches uægte Barns Daab confirmeret, som førhen den 3. Jan var Hiemdøbt og kaldet Elisabeth. Povel Chrisitan blev udlagt til Barnefader. Se Elisabeth. Den 21.8.1797 blev " ærlige og velagtede unge karl Ole Jensen Willensgaard trolovet til ædle og dydsirede jomfrue Annanie Bech" Gift den 20.10.1797.
Fødsels er anført snostrup, Ølstykke Frederiksborg opslag 62
dødsfaldet Bøvling sogn Ringkøbing amt opslag 111

Pastor Jens K. Noe skriver i sin bog " Himmerigshuset i Bøvling:
Anno 1768, det år, hvor den sindssyge Chr VII var'på sin kendte udenlandsrejse., skænkede ELISABETH WEDERKINCH SIN MAND, MATHIAS BECH, sognepræst i Snostrup på det smilende Sjælland, en tredje datter, kaldet op efter mosteren Annania Wderkinch, gift med bispen over Viborg stift, Peder Jacobsen Thetens, hvis billede hænger i domkirken den dag i dag.
En smuk og dejlig pige har hun været, og der blev ikke sunget ved hendes vugge, at hun, der var ud af det fornemme fynske rådsaristokrati, skulle ende som en fattig degneenke på det stormomsuste Høvsøre ved Bøvling.
Hvordan hendes liv har formet sig,ved vi ikke i enkeltheder. Hendes far var købmandssøn fra Ribe og havde sin ungdom i pietismens glansperiode i Ribe; om dette har inspireret ham til præstegerningen er uvist. Moderen kan i spindelinje, over Odense-bispinden Anne H.Kølenbrun,føres direkte tilbage til en præsteslægt, som var lutherdommens banebryder på Fyn, og måske til Peder Palladius.
I 1779, altså da Annania er 11 år, får faderen embede i Skærbæk v.Abenrå, måske ansporet og hjulpet af svogeren Thetens, som endnu er stiftsprovst i Ribe. Her bliver hendes fem år ældre søster, Marie Catrine gift med faderens kapellan, Hans Fuglede, godsejersøn fra Sjælland, som senere, fra 179o til 1813, bliver sognepræst i Bøvling-Flynder. Anania flytter med til Bøvling, antagelig p.g.a. faderens død, og det skal blive afgørende for hendes skæbne (og vores). Den følgende skildring er fiktiv. Dog forbundet så nøje med de historiske facts som det er muligt:
I Bøvling har vi ingen efterretning om hende inden i 94. Hun formodes da at være pige i huset, enten i præstegården eller i Sandmandsgård.

En aften tidlig på sommeren 93 kommer Anania gående fra sin plads i Sandmandsgård hen gennem Bøvlingbjerg og vesterud til præstegården. Her går hun grædende ind til sin søster, som sidder i køkkenet. Hvad er der kære søster, siger hun og stryger hende over håret. Men Anania siger ingenting.
Til sidst siger hun til sønnen: "Niels! Tag og løb ud og leg". Niels adlyder, og Marie Fuglede tar den 3 årige Elisabeth på skødet og kaster et blik ud mod vest. Hvor er der skønt på denne årstid her i Bøvling, tænker hun - og befolkningen er dem venlig stemt. På de flade engstrækninger græsser kreaturerne, og ovre mod vest kan hun netop skimte havet bag klitterne. Altsammen står det i en skærende kontrast til søsterens utrøstelige tilstand. Det aner hende, hvad der er galt. Hvad er du ked af. Er du ked af pladsen?"
Pludselig kaster Anania sig om halsen af hende og hulker det frem:"Jeg skal hå et barn".
Marie Fuglede siger længe ingenting. Tusinde tanker løber hendes hovede. Hvad vil hendes mor ikke sige. og hvad vil "deres elskede Annania i Viborg ikke sige. En tåre falder fra Ananias øjne, der er blå som himlen mod vest. Marie ser,hvordan lyset skinner i hendes gulblonde hår, ser at der er et svagt rødligt skær over det.
'Deres Øjne mødes. De forstår hinanden. De ved, at der er kræfter, som... Marie - du ma ikke sige det til præsten - i alt fald ikke endnu. Marie ser på, søsteren: "Ved din madmor det?" Nej - det kan hun tidsnok få at vide. Præstekonen tar et brev frem fra kjolelivet. Havde det blot været Else i Borris. Hun skriver, at de længes sådan efter at få et barn. Hvis de får en dreng, så skal han kaldes op efter sin morfar (Mathias Bech).
Sommeren går på hæld og Ananias tilstand kan ikke længere skjules. Men Mette Frandsdatter på Sandmandsgård er god mod hende. Hun er selv barnløs nu i 2.ægteskab. Hun glæder sig til at komne til at passe barnet.
I sognet går snakken, at det er Povel Christian i Smørpøt, som har været præstekonens søster for nær. Der siges også., at derikke kan blive et par af de to for familien sætter sig imod det. og hvordan skulle Povel Christian, som er en forældreløs tømmersvend, også kunne forsørge kone og børn.
Den jul bliver streng for Anania, og fødselen ikke mindre. De har hentet jordemoderen fra Torsminde. Hun regerer myndigt med omgivelserne og forlanger kogt vand. Og endelig hen på morgenen den 3.januar fødes et lille pigebarn, som blev hjemmedøbt og kaldet ELISABETH (POULSDATTER BECH). Dåben bliver forrettet af hr. Fuglede, som i hast er blevet tilkaldt.

En måned senere, den 2.febr. er der højmesse i Bøvling kirke. Til dåbs confirmation bæres den lille Elisabeth af Mette Sandmandsgaard. Stor og trivelig og mild står hun i korbuen og svarer ja til den trefoldige tro. Hverken moderen eller faderen er i kirke. Den myndige pastor Fugtede siger ordene uden så meget som med en mine at røbe, hvad han tænker.
Straks efter gudstjenesten holder kusken klar for at køre ham den halve fjerdingvej østover ad kirkevejen tit præstegården. Da vognen svinger ind ad indkørselen til præstegården, som er en firlænget gård med boligen i syd, står hans hustru med den lille Cathrine (senere gift m. C. Busch, degn i Bøvling) på armen.

Denne præstebolig eksisterer ikke længere. ved nedrivningen i ca 1925 har en poetisk sjæl sat følgende mindesten:
Præstegård, tækt med strå
stod her i sekler lange
herom dette minde skal stå
for kommende slægter mange.
Straks Fuglede kommer indenfor krænger han kjolen af sig og går på kontoret og tar' protokollen frem og dypper pennen for at føre dagens handlinger ind.I det samme ser han skoleholderen styre med faste skridt mod hoveddøren. Hvad mon han vil? En velbegavet og god mand er han, men nok bedre som skoleholder, end som bonde på den magre jord ude på Pugpøt.

Ole willensgaard banker på og hilser, da han kommer ind. Han stiller kalk og disk på bordet og siger: "Det er forresten sandt. Jens Mortensen i Østerbøvling og Johanne Christensdatter Smedegaard vil gerne giftes, og har bedt mig være forlover." Godt. I kan komme engang i næste uge. Fuglede kikker en gang op ad skoleholderen: Hvor gammel er du egentlig. 43 år. Har du tænkt dig at være ungkarl resten af dine dage? Kunne du ikke tænke dig at ægte min svigerinde, så skal jeg skaffe dig et degnekald her på egnen.
Ole Willensgaard svarer ikke, ser blot eftertænksom ud, bukker høfligt og går. Fuglede dypper igen pennen og skriver:

Vielsen er anført under Bøvling kirke Opslag 76

eodem Die blev Annanie Beches uægte Barns Daab Konfirmeret, som førhen den 3. Jan var Hiemdøbt og kaldet Elisabeth. Povel Christian blev udlagt til Barnefader.
Mette Sandmandsgaard bar det. Fadd: Marie Katfruer,, Pangetoft. Monns. Gadkiær. Niels Smørpøt. Jørgen Jensen Søgd. Peder Gammelgaard.

Anania bliver i Sandmandsgård. Barnet optager hende helt. Men Povel Christian kan hun ikke helt glemme. Han er utvivlsomt identisk med den Povel Christian Christensen, tømmermand og indesidder som i 18o1 nævnes i Smørpøt. Men hans skæbne ma vi vente lidt med at høre nærmere om.


OLE JENSEN WILLENSGAARD:

Født 1751 i Villensgård i Bøvling, eneste gård i landet med dette navn, og han døde 25.5. 1811 som degn i Måbjerg. Han blev trolovet 21.aug 1797 med " ædle og dydsiirede Jomfrue Annanie Bech" og gift 2o. okt 1797,og nu har vi igen fast historisk grund under fødderne.
Det kan undre, at pastor Fuglede bruger denne vending om svigerinden, da det har været så som så med hendes jomfruelighed, idet hun jo allerede i 1794 blev mor til ELISABETH. Normalt bruger han vendingen "dydige og gudfrygtige pige", så vi må formode at "ædle og dydsirede" går på hans faktiske bedømmelse af Anania.

Trolovelsen var allerede i middelalderen ægteskabsstiftende, men ved kgl ordinans i 1582 bestemtes det, at ægteskabet skulle fuldbyrdes af præsten. Før vielsen skulle der dog finde en trolovelse sted i overværelse af præsten og 5 andre personer. En sådan trolovelse var bindende for begge parter og kunne kun ophæves ved kgl bevilling. Efter loven skulle præsterne alvorligen forbyde de trolovede personer at søge seng sammen, førend de i kirken retteligen blive samlede, men i almuen bibeholdt man, som det også ses i denne slægtsbog, den gamle opfattelse trolovelsen som den ægteskabsstiftende handling.
Allerede to år efter i 1799 blev trolovelsen afskaffet, men skikken fortsatte dog uden at være ægteskabsstiftende, og er nu afløst af forlovelsen.
Ole Willensgaard har også interesse for os, idet han er Elisabeths far af gavn. Det kan vide af, at hun er opfostret sammen med sine søskende. Endnu i 18o1, hvor Ole Willensgård nævnes som gårdbeboer og Annanie Bech som hans hustru i Pugpøt (kaldes i dag Pugpøt),er Elisabeth Povelsdatter 7 år, anført som deres barn.

Ole Willensgård har givet været en respekteret mand, idet han i Fugledes tid ret ofte optræder som forlover. Her ses han underskrift fra 1793:

Han er først skoleholder i Bøvling men bliver knap efter kaldet til degneembedet i Måbjerg v. Holstebro. Han dør her, formentlig ret pludselig, i 1811, kort før den nye skolereform af 1814 træder i kraft. Han bliver 62 år gammel.

Skiftet efter ham har interesse, idet det er et pålideligt historisk dokument, og tillige bekræfter de teorier,jeg havde om forholdet til pastor Fuglede.
Skifte efter den ved døden afgangne Sognedegn og Skolelærer Ole Jensen Willensgaard i Maaberg degnebolig 24.juni 1811 i Hierum Herreds gejstlige Skifteprotokol:

Ved forretningen var tilstede som vitterligheds Mænd Sognefoged Laust Jensen og Jens Lauesen Kirkegaard, begge af Maabjerg. Enken Anania Bech var tilstede med Laugværge, S.T. Hr Pastor Lind af Naur. - Som arvinger anmeldtes følgende i Æqteskabet sammenavlede børn: Sønner: Hans Olesen 12 år, i Bøvling præstegaard. Mathias Olesen, 5 år, hjemme. Jens Christian Olesen 2 år, hjemme ( kalder sig senere Jens Christensen Vium af Ramme). Døtre: Ellen Olesdatter, 13 år i Bøvling sogn, Marie Catrine Olesdatter, 8 år i Borris (hun bliver mormor til C. Ørts Jensen Ilkjer) Ana Johanne Olesdatter, 7 år, hjemme, Karen Marie Olesdatter, 5 år, i Meirup.
Skifteretten erkyndigede sig om,at en født værge gaves for disse umyndige, men Hr pastor Lind fremlagde et Bref fra Hr. Pastor Fuglede i Bøvling, dat 15. d.m. hvori det meddeles, at da Niels Willensgaard, som er afdødes eneste og ældre Broder ikke formedelst Alderdom m.v. kunde paatage sig Vægemålet, at der maate udvelges en anden dertil i hans sted. Skifteretten beskikkede altså Gmd Peder Andreas Nyegaard af Maaberg, som tillige var tilstede, som en retsindig mand oa Værge at paase de indbemeldte Børns Tarv under denne Skiftebehandling, således han fortrøster sig til at forsvare, naar Børnene komme til myndig A1der.
Skifteretten skulle nu begive sig til Boets Registrering og vurdering , men forinden gjorde Hr.Pastor Lind Forestilling til Skifteretten om, at de beviselige fordringer på Boet -vare saa mange, at det -var indlysende, at der ingen Arv kunde blive. Formuen kan i det høyeste ansettes til 2oo Rbd. - Fremdeles, at de umyndige Børns Ophold og opdragelse ville altid for moderen blive en tung Sag, hvori hun måtte understøttes med Goddædighed af Hr. Pastor Fuglede, der stedse har været Familiens hjælper og som har stor fordring paa Boet, ,saa bad han om ikke Skifteretten kunde blive sindet at extradere Enken hele Boet. uden videre Skiftets Holdelse, da velbemeldte Hr.Pastor Lind i Formiddag med Hr. Pastor Fuglede ville indestaae for alle lovlige Fordringers skadesløse Betaling.
- Skifteretten adspurgte Børnenes beskikkede Formynder Peder Andreas Nyegaard om hans Betænkning i denne sag, hvorpaa han svarede, at det var: her ingen Arv kunne blive og det var saare got, om Børnene kunne blive opdragne; han fandt det altsaatjenligt, at Hr. Linds forestilling blev antagen og Boet til Enken overladt, hvilket skete ..imod Hr Pastor Fualedes heri Protokollen givne Forsikring med Reservation af den kongl. Kasses Rettigheder. Da ingen var mødt, som havde herimod at erindre, blev Forretningen sluttet og med tilstedeværendes underskrivt bekreftet. - Maabjerg Degnebolig.
Datum ut supra.

Anania flytter tilbage til Bøvling og lejer ind hos Jens Gammelgård i Høvsørehus. De bliver gift og flytter til Bøvlingbjerg. De fleste af børnene bliver på egnen. En søn, Hans, bliver opfostret hos søsteren Else Rahbek i Ahlergård, Borris sogn. Se slægtstavle for Wederkinch bag i bogen.
Anania Bech dør aug 1841, 73 år gl. Jeg har ikke i slægten fundet nogen, som har hørt om hende. Ole Chr Olesen nævner hende i sin lille slægtsbog, men heller ikke han synes at have kendt den rette sammenhæng om hendes skæbne. Han har i altfald ikke nævnt den.
Anania får et meget stort antal efterkommere på Lemvigegnen. Også en del med navnet Anania.
Der er f.eks Andreas Nicolajsens slægtsbog (Lemvig Bibliotek). Endvidere kan der nævnes Ilkjær-slægten. Et barnebarn, Ellen Nielsen f-14.10.43 i Pøtager, datter af tømmermand, gdr og sognefoged N.C. Hyldahl og hustru Marie Cathrine Olesdatter, bliver gift med Chr Ørts Jensen Ilkjær f-19.4.1851 i St. Ilkjær. Denne deltog i krigen 1864.Deres søn er Flynders ukronede "sognekonge" Jens C.C.Ilkjær, om hvem der er fortalt meget udførligt i "Vestjydske Kulturbilleder". Hans sønner igen er, sa vidt vides, Svend Erik Ilkjær gdr Amstrup og Anders Ilkjær gdr Sinkbæk, som er meget, meget interesseret i Flynder sogns historie.
Jens K. Noe.

Oles dødsfald er anført Måbjerg sogn Hjerm , Ringkøbing opslag 200.

Dokument Annanie Bech: Kilde anetavle for Andreas Nicolajsen og Ananie Nielsdatter
Billede

Jens Jensen Gammelgaard og Annania Bech




Mand Jens Jensen GAMMELGAARD 6




                    Født: 1768 - Bøvling
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 


                     Far: Jens JENSEN (1738-      )
                     Mor: Johanne MOGENSDATTER (1730-      )


                Ægteskab: 18 Maj 1816 - Bøvling Kirke

Begivenheder

1. Beskæftigelse: Gaardmand og rebslager.




Kvinde Annania BECH 6

                    Født: 1768 - Snostrup, Ølstykke, Sjælland
                     Dåb: 
                     Død: 18 Aug. 1841 - Bøvling
                Begravet: 25 Aug. 1841 - Bøvling Kirke


                     Far: Mathias Lauritzen BECH (1721-1789) 6
                     Mor: Elisabeth Henrichsdatter WEDERKINCK (1732-1803) 6



 Anden ægtefælle/partner: Povel Christian CHRISTENSEN LUNDSBY (1770-1841) 6

 Anden ægtefælle/partner: Ole Jensen WILLENSGAARD (1751-1811) 6 - 20 Okt. 1797 - Bøvling Kirke


Børn

Notater: Mand - Jens Jensen Gammelgaard

Her et lille livstegn. finder stadig stof om en utrolige kvinde Anania Bech
Her er lidt fra hendes gamle dage.

Vi møder ofte Jens Jensen Gammelgaard, som bliver gift med Anania Bech efter at hun er blevet enke. Hun dør i Bøvling i 1841. F.eks er han fadder for Jens Torsen født 1830 i Bøvling. Denne bliver senere husmand i Bredkjær i Hove og svigerfar til den berømte og berygtede Niels Madsen også kaldt "æ Katkjær Klep"

Marie Cathrine Olesdatter er Ananias datter, som er 27 år. Hun bliver sent gift med tømmermanden N. C Hyldahl. De får kun den ene datter, Ellen Nielsen, som bliver gift med faderen til Flynders 'sognekonge', Jens C.C. Ilkjær. Mathias er hendes yngre bror som jeg ikke ved så meget om. Vi finder familien i et hus på Bøvlingbjerg.


Bøvling, Øster Gammelgaard, , 70, FT-1801, B2372
Ved vielsen i 1816 skriver præsten Jens Jensen Gammelgaard avlskarl i Bøvling Præstegaard 45 år og degneenken Annania Bech i Hofsørehus 44 aar.

Jens Jensen 63 Gift
Huusbonde Bonde og Gaardbeboer
Johanne Mogensdatter 71 Gift hans Kone
Jens Jensen 32 Ugift
deres Søn f. 1769

,Bøvling, , Et Huus, 73, FT-1834, C3140
Jens Jensen Gamelgaard 66 Gift lever af sin Jordlod
Annenie Bech 66 Gift hans Konentbl
Anne Johanne Olesdatter 30 Gift Inderstentbl
Christen Lassen 6 Ugift hendes Barnntbl
Jens Lassen 4 Ugift hendes Barnntbl
Ole Lassen 2 Ugift hendes Barn
(Anne Johanne Schouboe Olesdatter bliver gift med Lars C. Brogaard.)

Bøvling, , et Huus, 72, FT-1840, C2762
Jens Jensen Gamelgaard 72 Gift Rebslaaer
Annenia Bech 72 Gift hans Konentbl
Marie Catrine Olesdatter 38 Ugift (hendes) Datter
Christen Lassen 12 Ugift Pleiesøn

Efter at Anania Bech dør i 1841 flytter den gamle rebslager Jens Jensen over til hendes datter Marie Cathrine i Pøtager, hvor han dør i 1848, 80 år gammel.
Der synes at hvile et skær af mildhed over den gamle rebslager, som giftede sig med Anania efter at hendes mand degnen Ole Jensen Villesgaard, døde så brat i
Måbjerg i 1811. Det er også et smukt træk, at Marie Cathrine tager sig af sin stedfar i hans høje alder. Før hun blev gift med Niels Chr. Hyldahl boede hun hjemme hos sine forældre og plejede dem indtil hendes mor Anania døde i 1841.
Herefter dør hendes søster, Ellen Olesdatter samme efterår, og hun træder ind i hendes sted. De får kun den ene datter Ellen, som bliver mor til Flynders "sognekonge" Jens C. C. Ilkjær.

Pøtager, en Gaard, 44, FT-1845, b1006
Niels Christian Nielsen (Hyldahl) 60
Gift Gaardmand f. Møeborg Sogn
Marie Cathrine Olesdatter 44 Gift hans kone Bøvling Sogn
Ole Nielsen 23 Ugift
deres barn Bøvling Sogn
Anne Johanne Nielsdatter 19 Ugift
deres barn Bøvling Sogn
Maren Nielsdatter 17 Ugift
deres barn Bøvling Sogn
Annia Nielsdatter 15 Ugift
deres barn her i Sognet
Anne Nielsdatter 10 Ugift deres barn her i Sognet
Ellen Nielsdatter 2 Ugift
deres barn her i Sognet
Jens Jensen (Gammelgaard) 79 Enkemand Aftægtsmand f. Bøvling Sogn


Kilde Jens Kr. Noe. 2015.


Notater: Kvinde - Annania Bech

I 1795 skriver Pastor Fuglede følgende i kirkebogen: Eodem Die blev Annanie Beches uægte Barns Daab confirmeret, som førhen den 3. Jan var Hiemdøbt og kaldet Elisabeth. Povel Chrisitan blev udlagt til Barnefader. Se Elisabeth. Den 21.8.1797 blev " ærlige og velagtede unge karl Ole Jensen Willensgaard trolovet til ædle og dydsirede jomfrue Annanie Bech" Gift den 20.10.1797.
Fødsels er anført snostrup, Ølstykke Frederiksborg opslag 62
dødsfaldet Bøvling sogn Ringkøbing amt opslag 111

Pastor Jens K. Noe skriver i sin bog " Himmerigshuset i Bøvling:
Anno 1768, det år, hvor den sindssyge Chr VII var'på sin kendte udenlandsrejse., skænkede ELISABETH WEDERKINCH SIN MAND, MATHIAS BECH, sognepræst i Snostrup på det smilende Sjælland, en tredje datter, kaldet op efter mosteren Annania Wderkinch, gift med bispen over Viborg stift, Peder Jacobsen Thetens, hvis billede hænger i domkirken den dag i dag.
En smuk og dejlig pige har hun været, og der blev ikke sunget ved hendes vugge, at hun, der var ud af det fornemme fynske rådsaristokrati, skulle ende som en fattig degneenke på det stormomsuste Høvsøre ved Bøvling.
Hvordan hendes liv har formet sig,ved vi ikke i enkeltheder. Hendes far var købmandssøn fra Ribe og havde sin ungdom i pietismens glansperiode i Ribe; om dette har inspireret ham til præstegerningen er uvist. Moderen kan i spindelinje, over Odense-bispinden Anne H.Kølenbrun,føres direkte tilbage til en præsteslægt, som var lutherdommens banebryder på Fyn, og måske til Peder Palladius.
I 1779, altså da Annania er 11 år, får faderen embede i Skærbæk v.Abenrå, måske ansporet og hjulpet af svogeren Thetens, som endnu er stiftsprovst i Ribe. Her bliver hendes fem år ældre søster, Marie Catrine gift med faderens kapellan, Hans Fuglede, godsejersøn fra Sjælland, som senere, fra 179o til 1813, bliver sognepræst i Bøvling-Flynder. Anania flytter med til Bøvling, antagelig p.g.a. faderens død, og det skal blive afgørende for hendes skæbne (og vores). Den følgende skildring er fiktiv. Dog forbundet så nøje med de historiske facts som det er muligt:
I Bøvling har vi ingen efterretning om hende inden i 94. Hun formodes da at være pige i huset, enten i præstegården eller i Sandmandsgård.

En aften tidlig på sommeren 93 kommer Anania gående fra sin plads i Sandmandsgård hen gennem Bøvlingbjerg og vesterud til præstegården. Her går hun grædende ind til sin søster, som sidder i køkkenet. Hvad er der kære søster, siger hun og stryger hende over håret. Men Anania siger ingenting.
Til sidst siger hun til sønnen: "Niels! Tag og løb ud og leg". Niels adlyder, og Marie Fuglede tar den 3 årige Elisabeth på skødet og kaster et blik ud mod vest. Hvor er der skønt på denne årstid her i Bøvling, tænker hun - og befolkningen er dem venlig stemt. På de flade engstrækninger græsser kreaturerne, og ovre mod vest kan hun netop skimte havet bag klitterne. Altsammen står det i en skærende kontrast til søsterens utrøstelige tilstand. Det aner hende, hvad der er galt. Hvad er du ked af. Er du ked af pladsen?"
Pludselig kaster Anania sig om halsen af hende og hulker det frem:"Jeg skal hå et barn".
Marie Fuglede siger længe ingenting. Tusinde tanker løber hendes hovede. Hvad vil hendes mor ikke sige. og hvad vil "deres elskede Annania i Viborg ikke sige. En tåre falder fra Ananias øjne, der er blå som himlen mod vest. Marie ser,hvordan lyset skinner i hendes gulblonde hår, ser at der er et svagt rødligt skær over det.
'Deres Øjne mødes. De forstår hinanden. De ved, at der er kræfter, som... Marie - du ma ikke sige det til præsten - i alt fald ikke endnu. Marie ser på, søsteren: "Ved din madmor det?" Nej - det kan hun tidsnok få at vide. Præstekonen tar et brev frem fra kjolelivet. Havde det blot været Else i Borris. Hun skriver, at de længes sådan efter at få et barn. Hvis de får en dreng, så skal han kaldes op efter sin morfar (Mathias Bech).
Sommeren går på hæld og Ananias tilstand kan ikke længere skjules. Men Mette Frandsdatter på Sandmandsgård er god mod hende. Hun er selv barnløs nu i 2.ægteskab. Hun glæder sig til at komne til at passe barnet.
I sognet går snakken, at det er Povel Christian i Smørpøt, som har været præstekonens søster for nær. Der siges også., at derikke kan blive et par af de to for familien sætter sig imod det. og hvordan skulle Povel Christian, som er en forældreløs tømmersvend, også kunne forsørge kone og børn.
Den jul bliver streng for Anania, og fødselen ikke mindre. De har hentet jordemoderen fra Torsminde. Hun regerer myndigt med omgivelserne og forlanger kogt vand. Og endelig hen på morgenen den 3.januar fødes et lille pigebarn, som blev hjemmedøbt og kaldet ELISABETH (POULSDATTER BECH). Dåben bliver forrettet af hr. Fuglede, som i hast er blevet tilkaldt.

En måned senere, den 2.febr. er der højmesse i Bøvling kirke. Til dåbs confirmation bæres den lille Elisabeth af Mette Sandmandsgaard. Stor og trivelig og mild står hun i korbuen og svarer ja til den trefoldige tro. Hverken moderen eller faderen er i kirke. Den myndige pastor Fugtede siger ordene uden så meget som med en mine at røbe, hvad han tænker.
Straks efter gudstjenesten holder kusken klar for at køre ham den halve fjerdingvej østover ad kirkevejen tit præstegården. Da vognen svinger ind ad indkørselen til præstegården, som er en firlænget gård med boligen i syd, står hans hustru med den lille Cathrine (senere gift m. C. Busch, degn i Bøvling) på armen.

Denne præstebolig eksisterer ikke længere. ved nedrivningen i ca 1925 har en poetisk sjæl sat følgende mindesten:
Præstegård, tækt med strå
stod her i sekler lange
herom dette minde skal stå
for kommende slægter mange.
Straks Fuglede kommer indenfor krænger han kjolen af sig og går på kontoret og tar' protokollen frem og dypper pennen for at føre dagens handlinger ind.I det samme ser han skoleholderen styre med faste skridt mod hoveddøren. Hvad mon han vil? En velbegavet og god mand er han, men nok bedre som skoleholder, end som bonde på den magre jord ude på Pugpøt.

Ole willensgaard banker på og hilser, da han kommer ind. Han stiller kalk og disk på bordet og siger: "Det er forresten sandt. Jens Mortensen i Østerbøvling og Johanne Christensdatter Smedegaard vil gerne giftes, og har bedt mig være forlover." Godt. I kan komme engang i næste uge. Fuglede kikker en gang op ad skoleholderen: Hvor gammel er du egentlig. 43 år. Har du tænkt dig at være ungkarl resten af dine dage? Kunne du ikke tænke dig at ægte min svigerinde, så skal jeg skaffe dig et degnekald her på egnen.
Ole Willensgaard svarer ikke, ser blot eftertænksom ud, bukker høfligt og går. Fuglede dypper igen pennen og skriver:

Vielsen er anført under Bøvling kirke Opslag 76

eodem Die blev Annanie Beches uægte Barns Daab Konfirmeret, som førhen den 3. Jan var Hiemdøbt og kaldet Elisabeth. Povel Christian blev udlagt til Barnefader.
Mette Sandmandsgaard bar det. Fadd: Marie Katfruer,, Pangetoft. Monns. Gadkiær. Niels Smørpøt. Jørgen Jensen Søgd. Peder Gammelgaard.

Anania bliver i Sandmandsgård. Barnet optager hende helt. Men Povel Christian kan hun ikke helt glemme. Han er utvivlsomt identisk med den Povel Christian Christensen, tømmermand og indesidder som i 18o1 nævnes i Smørpøt. Men hans skæbne ma vi vente lidt med at høre nærmere om.


OLE JENSEN WILLENSGAARD:

Født 1751 i Villensgård i Bøvling, eneste gård i landet med dette navn, og han døde 25.5. 1811 som degn i Måbjerg. Han blev trolovet 21.aug 1797 med " ædle og dydsiirede Jomfrue Annanie Bech" og gift 2o. okt 1797,og nu har vi igen fast historisk grund under fødderne.
Det kan undre, at pastor Fuglede bruger denne vending om svigerinden, da det har været så som så med hendes jomfruelighed, idet hun jo allerede i 1794 blev mor til ELISABETH. Normalt bruger han vendingen "dydige og gudfrygtige pige", så vi må formode at "ædle og dydsirede" går på hans faktiske bedømmelse af Anania.

Trolovelsen var allerede i middelalderen ægteskabsstiftende, men ved kgl ordinans i 1582 bestemtes det, at ægteskabet skulle fuldbyrdes af præsten. Før vielsen skulle der dog finde en trolovelse sted i overværelse af præsten og 5 andre personer. En sådan trolovelse var bindende for begge parter og kunne kun ophæves ved kgl bevilling. Efter loven skulle præsterne alvorligen forbyde de trolovede personer at søge seng sammen, førend de i kirken retteligen blive samlede, men i almuen bibeholdt man, som det også ses i denne slægtsbog, den gamle opfattelse trolovelsen som den ægteskabsstiftende handling.
Allerede to år efter i 1799 blev trolovelsen afskaffet, men skikken fortsatte dog uden at være ægteskabsstiftende, og er nu afløst af forlovelsen.
Ole Willensgaard har også interesse for os, idet han er Elisabeths far af gavn. Det kan vide af, at hun er opfostret sammen med sine søskende. Endnu i 18o1, hvor Ole Willensgård nævnes som gårdbeboer og Annanie Bech som hans hustru i Pugpøt (kaldes i dag Pugpøt),er Elisabeth Povelsdatter 7 år, anført som deres barn.

Ole Willensgård har givet været en respekteret mand, idet han i Fugledes tid ret ofte optræder som forlover. Her ses han underskrift fra 1793:

Han er først skoleholder i Bøvling men bliver knap efter kaldet til degneembedet i Måbjerg v. Holstebro. Han dør her, formentlig ret pludselig, i 1811, kort før den nye skolereform af 1814 træder i kraft. Han bliver 62 år gammel.

Skiftet efter ham har interesse, idet det er et pålideligt historisk dokument, og tillige bekræfter de teorier,jeg havde om forholdet til pastor Fuglede.
Skifte efter den ved døden afgangne Sognedegn og Skolelærer Ole Jensen Willensgaard i Maaberg degnebolig 24.juni 1811 i Hierum Herreds gejstlige Skifteprotokol:

Ved forretningen var tilstede som vitterligheds Mænd Sognefoged Laust Jensen og Jens Lauesen Kirkegaard, begge af Maabjerg. Enken Anania Bech var tilstede med Laugværge, S.T. Hr Pastor Lind af Naur. - Som arvinger anmeldtes følgende i Æqteskabet sammenavlede børn: Sønner: Hans Olesen 12 år, i Bøvling præstegaard. Mathias Olesen, 5 år, hjemme. Jens Christian Olesen 2 år, hjemme ( kalder sig senere Jens Christensen Vium af Ramme). Døtre: Ellen Olesdatter, 13 år i Bøvling sogn, Marie Catrine Olesdatter, 8 år i Borris (hun bliver mormor til C. Ørts Jensen Ilkjer) Ana Johanne Olesdatter, 7 år, hjemme, Karen Marie Olesdatter, 5 år, i Meirup.
Skifteretten erkyndigede sig om,at en født værge gaves for disse umyndige, men Hr pastor Lind fremlagde et Bref fra Hr. Pastor Fuglede i Bøvling, dat 15. d.m. hvori det meddeles, at da Niels Willensgaard, som er afdødes eneste og ældre Broder ikke formedelst Alderdom m.v. kunde paatage sig Vægemålet, at der maate udvelges en anden dertil i hans sted. Skifteretten beskikkede altså Gmd Peder Andreas Nyegaard af Maaberg, som tillige var tilstede, som en retsindig mand oa Værge at paase de indbemeldte Børns Tarv under denne Skiftebehandling, således han fortrøster sig til at forsvare, naar Børnene komme til myndig A1der.
Skifteretten skulle nu begive sig til Boets Registrering og vurdering , men forinden gjorde Hr.Pastor Lind Forestilling til Skifteretten om, at de beviselige fordringer på Boet -vare saa mange, at det -var indlysende, at der ingen Arv kunde blive. Formuen kan i det høyeste ansettes til 2oo Rbd. - Fremdeles, at de umyndige Børns Ophold og opdragelse ville altid for moderen blive en tung Sag, hvori hun måtte understøttes med Goddædighed af Hr. Pastor Fuglede, der stedse har været Familiens hjælper og som har stor fordring paa Boet, ,saa bad han om ikke Skifteretten kunde blive sindet at extradere Enken hele Boet. uden videre Skiftets Holdelse, da velbemeldte Hr.Pastor Lind i Formiddag med Hr. Pastor Fuglede ville indestaae for alle lovlige Fordringers skadesløse Betaling.
- Skifteretten adspurgte Børnenes beskikkede Formynder Peder Andreas Nyegaard om hans Betænkning i denne sag, hvorpaa han svarede, at det var: her ingen Arv kunne blive og det var saare got, om Børnene kunne blive opdragne; han fandt det altsaatjenligt, at Hr. Linds forestilling blev antagen og Boet til Enken overladt, hvilket skete ..imod Hr Pastor Fualedes heri Protokollen givne Forsikring med Reservation af den kongl. Kasses Rettigheder. Da ingen var mødt, som havde herimod at erindre, blev Forretningen sluttet og med tilstedeværendes underskrivt bekreftet. - Maabjerg Degnebolig.
Datum ut supra.

Anania flytter tilbage til Bøvling og lejer ind hos Jens Gammelgård i Høvsørehus. De bliver gift og flytter til Bøvlingbjerg. De fleste af børnene bliver på egnen. En søn, Hans, bliver opfostret hos søsteren Else Rahbek i Ahlergård, Borris sogn. Se slægtstavle for Wederkinch bag i bogen.
Anania Bech dør aug 1841, 73 år gl. Jeg har ikke i slægten fundet nogen, som har hørt om hende. Ole Chr Olesen nævner hende i sin lille slægtsbog, men heller ikke han synes at have kendt den rette sammenhæng om hendes skæbne. Han har i altfald ikke nævnt den.
Anania får et meget stort antal efterkommere på Lemvigegnen. Også en del med navnet Anania.
Der er f.eks Andreas Nicolajsens slægtsbog (Lemvig Bibliotek). Endvidere kan der nævnes Ilkjær-slægten. Et barnebarn, Ellen Nielsen f-14.10.43 i Pøtager, datter af tømmermand, gdr og sognefoged N.C. Hyldahl og hustru Marie Cathrine Olesdatter, bliver gift med Chr Ørts Jensen Ilkjær f-19.4.1851 i St. Ilkjær. Denne deltog i krigen 1864.Deres søn er Flynders ukronede "sognekonge" Jens C.C.Ilkjær, om hvem der er fortalt meget udførligt i "Vestjydske Kulturbilleder". Hans sønner igen er, sa vidt vides, Svend Erik Ilkjær gdr Amstrup og Anders Ilkjær gdr Sinkbæk, som er meget, meget interesseret i Flynder sogns historie.
Jens K. Noe.

Oles dødsfald er anført Måbjerg sogn Hjerm , Ringkøbing opslag 200.

Dokument Annanie Bech: Kilde anetavle for Andreas Nicolajsen og Ananie Nielsdatter
Billede

Bente Irene Bech




Mand

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 



Kvinde Bente Irene BECH (detaljer er holdt tilbage for denne person)

                    Født: 
                     Dåb: 
                     Død: 
                Begravet: 


                     Far: Marius Pedersen BECH (1908-1995)
                     Mor: Dagmar PEDERSEN (1913-1987)




Børn


Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 8 Aug. 2021 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af borge.sorensen@mail.dk